Înapoi la: Emisiuni

Portret de compozitor - Wolfgang Amadeus Mozart cu Veronica Zbarcea

Mozart LXV
Vineri, 6 Aprilie 2012 , ora 9.30
Mozart LXIV
Joi, 5 Aprilie 2012 , ora 9.30

"Mozart!
Iartă-l pe asasinul tău!
Mărturisesc, eu te-am ucis!
Da, te-am omorât, Mozart!
Pietá!!! Iartă-l pe asasinul tău!
Iartă-mă Mozart...."

Așa începe ciclul de emisiuni Portret de compozitor. Wolfgang Amadeus Mozart, luni 9 ianuarie 2012 la ora 9,30... Și...

"...Așa începe mult discutatul film al lui Milos Forman, Amadeus... Veritabilă operă de artă care a contrariat, a ascuțit săbii din toate părțile... Au trecut aproape 3 decenii de la premieră, iar pelicula pornită de la piesa dramaturgului englez Peter Shaffer continuă să atragă publicul. Cele 8 premii Oscar au aureolat opera cinematografică, după ce și piesa obținuse la rândul ei aprecierea specialiștilor în domeniu. În domeniul literar, desigur. Se precizează însă că tratarea disputei dintre Mozart și Salieri este supusă din plin ficțiunii! Din plin???..."

La un sfert de mileniu după ce documentele demonstrează că micuțul Wolfgangerl (după numele de alint) reușise să învețe în doar o jumătate de oră, primul menuet din caietul cu piese pentru clavecin (alcătuit de tatăl Leopold pentru sora mai mare Nannerl, pe care fratele de numai 5 ani o "spionase" la studiu cu ceva vreme în urmă, până când a obținut locul din fața claviaturii!), încercăm să ne amintim ce scriu muzicologii despre evoluția unui geniu.

A fost copil-minune, se știe, dar o să încercăm a afla cum a dispărut copilul, trecând spre maturitate, fără să dispară și minunea! Și cum s-a putut întâmpla aceasta, fără a urma o școală specială pentru aprofundarea tehnicii (de interpretare sau compoziție) muzicale.

Cât privește pe călătorul Mozart, pe adultul îndrăgostit (de femei, ori de voci?!? întrebare la care muzicologii încă nu au găsit răspuns!!!), sau devenit cap de familie, cu responsabilitățile sale, apoi pe fiul care s-ar fi cuvenit să fie sprijinul la bătrânețe al tatălui devotat numai educației copiilor (căci mama, știm, părăsise scena vieții pe când Mozart avea doar 22 de ani) - vom scotoci prin documente, scrisori, alte mărturii sau descoperiri ale cercetătorilor mereu mai mulți, pentru a putea jalona istoria unei vieți scurte (nici 36 de ani), dar pline.

Sunt multe alte aspecte ale personalității și evoluției mozartiene pe traseul acestei vieți ce se confundă cu imensa lui activitate creatoare pe care vom încerca să o revelăm în paralel cu parcurgerea etapelor existenței sale fizice...

"21 sonate și 27 concerte pentru pian, 41 simfonii, 18 misse, 13 opere, 9 oratorii și cantate, 2 balete, încă 40 de concerte pentru diferite alte instrumente, cvartete de coarde, triouri și cvintete, duete pentru vioară și pian, cvartete cu pian, lieduri. Acest palmares ieșit din comun include cu greu o lucrare ce nu poate fi considerată capodoperă" ar fi spus reputatul dirijor George Szell. "Ascultând Mozart, nu putem să gândim nici o posibilă îmbunătățire..." - iată sensul perfecțiunii descoperit de el... Și tot George Szell ar mai fi remarcat: "Îndelunga cufundare în lucrările altor compozitori poate obosi. Muzica lui Mozart nu obosește, iar acesta este unul dintre miracolele ei"...

"Găsesc consolare și odihnă în muzica lui Mozart, acolo unde dă expresia acelei bucurii a vieții care era parte a temperamentului său sănătos…" ar fi spus la rândul său Ceaikovski, care mai nota: "Mozart marchează punctul cel mai înalt, culminant pe care frumusețea a atins-o în sfera muzicii… Mozart este Dumnezeu al muzicii".

Vă invit, așadar, să ne bucurăm împreună timp de 13 săptămâni, de luni până vineri în fiecare dimineață (9.30-10.00) și după-amiza (17.00-17.30) în reluare, de pașii prin care încercăm să creionăm după puterile noastre, Portretul de compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.
Veronica Zbarcea