Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban și pianistul Gabriel Gîțan

Publicat: vineri, 15 Iulie 2022 , ora 12.00

Cum ați receptat invitația Radio România Muzical de a participa la aceste sesiuni de înregistrări speciale?

Valentin Șerban: E onorant să fim invitați și să putem înregistra aici, la Sala Radio. Nu cred că oricine are acces, așa că ne bucurăm foarte tare de ocazia asta.

Gabriel Gîțan: Eu mă simt cu atât mai mult norocos, fiindcă am mai avut ocazia o dată să fac înregistrări speciale aici la Radio și deși e la fel de dificil și acum precum a fost și atunci am fost surprins cât de bine se aude și ce minuni reușesc să scoată băieții de la tehnic.


Dați-ne câteva detalii despre repertoriul acestor înregistrări speciale. Ce semnificație au pentru dumneavoastră lucrările pe care le-ați ales?

Valentin Șerban: Nu cred că este o filosofie prea adâncă, pur și simplu ne plac cele două sonate, Sonata de Kapustin și Sonata Kreutzer de Beethoven. Noi le-am și cântat anul trecut în Festivalul Enescu, într-un recital. Mie îmi place nespus de mult Balada de Ysaÿe, o cânt mereu ca bis la concerte, așa că am zis că este o ocazie bună să le înregistrăm.


Cum este colaborarea cu pianistul Gabriel Gîțan și ce calități apreciați în mod special la dânsul?

Valentin Șerban: Este greu să găsești un om talentat și harnic în România, un om care cântă cu pasiune, dar și studiază și este dispus să repete. E greu să aduni toate calitățile acestea, dar cred că nu doar ca pianist.


Cum apreciați importanța acestei experiențe pentru cariera dumneavoastră?

Valentin Șerban: În primul rând pe termen lung este o formă de vizibilitate. Cine ascultă Radio România Muzical sau orice canal pe care se va difuza, va auzi numele nostru, poate va aprecia și înregistrările și pe termen scurt, dar nu neapărat, este foarte bine pentru noi. A fost o săptămână solicitantă și este ca o oglindă, puțin dureroasă, câteodată, să te tot asculți, să înregistrezi, să încerci mai bine. Sigur că per total este o experiență extrem de productivă.


Ce cuprinde agenda dumneavoastră în perioada următoare?

Valentin Șerban: Avem un recital peste 10 zile, la Brașov, în Festivalul Musica Barcensis, organizat de Steffen Schlandt, cu alte lucrări. Trebuie să ne apucăm în două zile de ele.

Gabriel Gîțan: Sonata de Franck, o sonată de Schubert și am descoperit din întâmplare o sonată incredibil de frumoasă, de un romantism exacerbat la maximum de Karol Szymanowski, scrisă la tinerețe.


Interviu realizat de Ioana Țintea