Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Ioana-Cristina Goicea

Publicat: joi, 14 Aprilie 2022 , ora 9.55

Astăzi, 14 și mâine, 15 aprilie, Ioana-Cristina Goicea este solista Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu pe scena Ateneului Român. Sub bagheta lui Christian Badea, violonista va putea fi ascultată în partitura Concertului op. 53 în la minor pentru vioară și orchestră de Antonin Dvoűák. Detalii aflăm de la Ioana Cristina Goicea:


Cum au decurs repetițiile?

Astăzi a fost prima repetiție, tocmai am terminat. Întotdeauna cu maestrul Badea este nu numai o repetiție, este o colaborare extraordinară. Eu i-am cântat ieri și am lucrat împreună și astăzi lucrăm cu orchestra ca și cum cântăm muzică de cameră împreună și asta este cel mai frumos. Este un concert deosebit, este o lucrare simfonică, dar în același timp, foarte mult cameral, aș putea spune, deci este o mixtură și trebuie foarte multă atenție din partea tuturor să fim cât mai împreună, să cântă, cu aceeași articulație. Nu se poate termina niciodată discuția despre ele. Eu nu am mai cântat concertul acesta aici la Filarmonică, dar ținând cont de faptul că este o lucrare care nu se cântă foarte des, cred că aduce o prospețime extraordinară. Am mai fost aici ultima dată în 2020, chiar înainte de debutul pandemiei, deci în ianuarie 2020 și acum revin cu cea mai mare plăcere.


Vorbind despre pandemie, cum a trecut această perioadă pentru dumneavoastră?

A trecut ca pentru toată lumea, dificil. Nu-mi vine să cred că mă uit în jurul meu și lumea este fără mască, putem să facem cum era înainte. A fost foarte greu, fiindcă noi suntem sportivi, iar un sportiv de performanță nu poate să fie închis în casă, deci un sportiv trebuie să lucreze, să se antreneze și asta a lipsit foarte mult, dar bineînțeles că acum a revenim încetul cu încetul.


Revenirea pe scenă vă va afecta cumva cariera pedagogică?

Nu, nu. Cariera mea pedagogică, eu pot s-o îmbin foarte bine cu solistica. Asta mi-am dorit întotdeauna și consider că este exact îmbinarea perfectă între aceste două lucruri, între predat și cântat. Eu am fost profesor cu jumătate de normă, nu există probleme din punctul acesta de vedere.


interviu realizat de Petre Fugaciu