Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață pianista Tatiana Moroșanu

Publicat: luni, 20 Iunie 2022 , ora 9.15
Cu tristețe vă anunțăm stingerea din viață a pianistei Tatiana Moroșanu, soția regretatului violoncelist Alexandru Moroșanu. Născută la 4 iulie 1949, Tatiana Moroșanu și-a definitivat studiile muzicale în cadrul Universității de Arte "George Enescu" din Iași, sub îndrumarea unor mari maeștri urmând cursuri de perfecționare în muzică de cameră și lied cu profesorii Alexandru Mezo, Constantin Stroescu și Sofia Cozma. Pe parcursul anilor a obținut premii la o serie de competiții, printre care Diploma și Medalia de Aur la Concursul Internațional "Katia Popova" din Plevna în anul 1994, Concursul Internațional de Muzică din Lugano în 1997 și altele.
Personalitate emblematică în comunitatea artistică din România, Tatiana Moroșanu a concertat alături de mari interpreți în străinătate, dar și pe cele mai importante scene din România, dintre care amintim Sala Radio, Ateneul Român, Filarmonica "Banatul" din Timișoara, Filarmonica "Oltenia" din Craiova, printre altele.
Tatiana Moroșanu lasă în urma sa numeroase înregistrări, majoritatea realizate în compania violoncelistului Alexandru Moroșanu, printre care Concertul pentru violoncel, pian și orchestră de Sabin Păutza, imprimare realizată cu Orchestra Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, cu însuși compozitorul ca dirijor, Sonata opus 26 nr.1 pentru violoncel și pian de George Enescu și multe altele.
Regretata pianistă Tatiana Moroșanu a impletit cu măiestrie anii de carieră artistică cu cea didactică, fiind profesor universitar și directoare a Deepartamentului de Arte din cadrul Universității Valahia din Târgoviște. Dumnezeu să o odihnească!
Ioana Țintea