Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Situația de la Opera Națională București - un rezumat al zilei de 21 aprilie

Publicat: vineri, 22 Aprilie 2016 , ora 9.44

Vă prezentăm o sinteză a zilei de ieri (21 aprilie), în legătură cu situația de la Opera Națională București.

Ieri dimineață a avut loc o întâlnire între ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, și angajații Operei Naționale București la sediul operei, în prezența presei. Angajații au contestat decizia de repunere în funcția de director general interimar a lui George Călin, demis de același ministru în data de 4 aprilie. Angajații au susținut conducerea Tiberiu Soare - Vlad Conta, pusă în funcție pe 8 aprilie de ministrul Alexandrescu. Ca și miercuri seară, spectacolul programat ieri de la ora 19.00 pe scena Operei Naționale din București a fost anulat, artiștii îmbrăcați în costumele pentru Falstaff de Verdi coborând în mijlocul publicului.

La ora 19.45, ministrul Vlad Alexandrescu a anunțat într-o rețea de socializare, cităm: "Soluția propusă ieri pentru Opera Națională București a fost găsită ca urmare a unei negocieri cu Johan Kobborg și Alina Cojocaru, purtate din dorința ca ei să-și continue activitatea la Operă, negociere în care a fost pusă drept condiție această numire.
În fața protestului de la Operă și a împotrivirii manifeste a artiștilor, este însă evident că dl George Călin nu-și poate exercita funcția, așa încât am decis să îl retrag de la conducerea Operei. În zilele următoare voi face o nouă numire." - citat închis

Angajații operei, care au părăsit sala de spectacol în jurul orei 22.00, au cerut comunicarea oficială a acestei decizii, susținând încă o dată preluarea conducerii instituției de către Tiberiu Soare și Vlad Conta.

Tot aseară, în jurul orei 20.00, consilierul pentru operă al ministrului Alexandrescu, regizorul Rareș Zaharia, a postat într-o rețea de socializare cererea sa demisie din funcție, care până la acea oră fusese deja aprobată.

În cursul zilei de ieri au fost făcute publice și comunicări prin care sindicatele Operelor Române din Iași și Cluj și al filarmonicii George Enescu din București susțineau poziția angajaților de la Opera Națională din București.

Tot ieri, angajații Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian, prezenți pentru un spectacol la Giurgiu, s-au aflat în grevă japoneză în semn de solidaritate cu angajații operei. Opereta și Opera din București funcționează sub aceeași conducere.

Încă de aseară (21 aprilie), a început să fie vehiculat în spațiul public un nou nume care ar putea fi propus pentru directoratul general interimar al Operei Naționale din București.