Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Record de înscrieri la Cluj International Music Competition 2021

Publicat: marți, 16 Martie 2021 , ora 0.00
Peste 600 de flautiști și clarinetiști din întreaga lume s-au înscris la ediția hibrid din acest a Cluj International Music Competition. Astfel, numărul de înscrieri se dovedește fără precedent: 283 la clarinet și 322 la flaut. Popularitatea concursului organizat de 10 ani la Cluj-Napoca a crescut treptat cu fiecare ediție, însă saltul din acest an este cu adevărat remarcabil și surprinzător. Concursul care ar fi avut loc în mod normal la Cluj-Napoca a fost transferat parțial online la începutul acestui an.
Unul dintre punctele de atracție ale competiției pentru tinerii muzicieni din toată lumea este componența juriului, format din cei mai talentați și în vogă instrumentiști ai momentului, cu care concurenții vor avea și ocazia de a se întâlni online începând cu etapa a doua. Această oportunitate, alături de valoarea premiilor în bani, instrumente muzicale sau concerte cu orchestre importante din România, dar și de experiențele pozitive ale edițiilor anterioare, au atras concurenți originari din 55 de țări. 
Din juriile celor două secțiuni ale competiției fac parte personalități precum Denis Bouriakov (Rusia), Silvia Careddu (Italia), Sébastian Jacot (Elveția), Mathilde Calderini (Franța), Alberto Acuña Almela (Spania), Nicolas Baldeyrou (Franța), Shirley Brill (Israel), Giovanni Punzi (Italia), Carlos Ferreira (Portugalia) și Joë Christophe (Franța). Președintele celor două jurii este Răzvan Poptean.
Membrii juriilor etapei preliminare au avut misiunea complexă de a audia înregistrările celor 605 participanți până în 15 martie 2021, când s-a încheiat prima dintre cele trei etape online ale concursului.
Ediția hibrid din acest an îi va aduce la Cluj-Napoca pe finaliști în singura etapă care se va desfășura live, alături de orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, în toamna lui 2021.
Ioana Marghita