Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Jakub Hrùča - noul director muzical al Operei Regale din Londra

Publicat: miercuri, 19 Octombrie 2022 , ora 10.14
Dirijorul ceh Jakub Hrùča a fost desemnat să îi succeadă lui Antonio Pappano în funcția de director muzical al Operei Regale din Londra, „Covent Garden”. Numirea lui Jakub Hrùča are efect imediat, acesta urmând să se alăture echipei artistice londoneze, dar Antonio Pappano își va exercita atribuțiile până la finalul stagiunii 2023-2024, urmând ca cei doi dirijori să lucreze în comun pe parcursul stagiunii 2024-2025. Jakub Hrùča va prelua întreaga responsabilitate începând din luna septembrie a anului 2025. Astfel, Antonio Pappano, cel mai longeviv director muzical al Operei Regale din Londra, va părăsi această funcție după o perioadă de 22 de ani, urmând ca din luna septembrie a anului 2024 să devină dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Londra.
Jakub Hrùča este în prezent dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Bamberg, funcție pe care o deține din anul 2016, dar este și dirijor principal invitat al Filarmonicii Cehe și al Orchestrei Academiei Naționale „Santa Cecilia”. În vârstă de 41 de ani, Jakub Hrùča a colaborat cu Festivalul din Salzburg, Opera de Stat din Viena, Opera Națională din Paris sau Festivalul de la Glyndebourne, printre altele.
Experiența lui Jakub Hrùča la Opera Regală din Londra include două producții recente ale operelor „Carmen” de Georges Bizet și „Lohengrin” de Richard Wagner. În calitate de director muzical al Operei Regale, Jakub Hrùča va dirija noi montări ale unor opere de Giacomo Puccini, Serghei Prokofiev, Benjamin Britten și Leoč Janáèek. De asemenea, în stagiunea 2027-2028 va realiza, împreună cu regizorul australian Barrie Kosky, o nouă producție a tetralogiei wagneriene.
Alegerea lui Jakub Hrùča s-a făcut în urma unei ample cercetări efecutate de o comisie formată atât din profesioniști cu funcții de conducere în cadrul Operei Regale din Londra, cât și din reputați muzicieni, filantropi și reprezentați ai sponsorilor din afara instituției.
Florica Jalbă