Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Daniel Barenboim se retrage temporar din activitatea dirijorală

Publicat: miercuri, 5 Octombrie 2022 , ora 4.55
Printr-un comunicat transmis ieri seară, 4 octombrie 2022, celebrul pianist și dirijor Daniel Barenboim anunță că este nevoit să anuleze o parte dintre concertele fixate pentru următoarele luni, în special cele pe care urma să le dirijeze. Starea de sănătate a lui Daniel Barenboim s-a degradat în ultimele luni din cauza unei afecțiuni neurologice grave, ceea ce îl obligă să acorde o atenție specială recuperării fizice. Daniel Barenboim a declarat și că „muzica a fost și continuă să fie o parte esențială și de durată a vieții mele. Am trăit în și prin muzică întreaga mea viață și voi continua astfel atâta timp cât sănătatea îmi va permite. Privind înapoi și înainte, nu mă simt doar mulțumit, ci și profund împlinit.”
În data de 10 noiembrie, Radio România Muzical va transmite, în direct de la Munchen, concertul dedicat sărbătoririi lui Daniel Barenboim care în 15 noiembrie va împlini vârsta de 80 de ani. În cadrul evenimentului, Daniel Barenboim va interpreta Concertul nr. 3 op. 37 în do minor pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, în compania Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze conduse de dirijorul Zubin Mehta.
Și tot în cursul serii de ieri au fost anunțate Premiile Gramophone pentru Muzică Clasică din acest an. Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit legendarului Daniel Barenboim.
Printre înregistrările premiate se regăsesc și cele difuzate de postul nostru de radio. Astfel, premiul „Înregistrare anului” a fost acordat producției operei „Die Tote Stadt” de Erich Wolfgang Korngold, realizare a Operei Bavareze de Stat sub conducerea dirijorului Kirill Petrenko. Premiul secțiunii „Orchestră” a recompensat discul cu Simfonia a VII-a de Gustav Mahler, înregistrare semnată de Orchestra Operei Bavareze de Stat, tot sub conducerea dirijorului Kirill Petrenko. Iar discul pianistei Mitsuko Uchida dedicat Variațiunilor Diabelli de Ludwig van Beethoven a primit premiul secțiunii „Pian”.
Florica Jalbă