Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orchestra de Stat din Atena - concert pentru Maternitatea din Mariupol

Publicat: marți, 12 Aprilie 2022 , ora 11.15
Ieri seară, 11 aprilie 2022, Orchestra de Stat din Atena a susținut un concert la Teatrul Municipal din Pireu, instituția precizând că toate încasările survenite în urma acestui eveniment vor fi donate pentru reconstrucția Maternității din Mariupol, oraș grav afectat de războiul din Ucraina. Cu Andreas Tselikas la conducere, ansamblul a interpretat opusuri de Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler și Maurice Ravel, avându-i ca soliști pe mezzo-soprana Margarita Syggeniotou, chitaristul Elias Mastorakis și acordeonistul Christos Zerbinos.
Decizia Orchestrei de Stat din Atena de a adăuga o componentă umanitară acestui eveniment a survenit în urma scandalului iscat de refuzul instituției de a concerta în beneficiul Ucrainei alături de celebrul violonist Leonidas Kavakos, care va susține, de altfel un recital joi, 14 aprilie, la Atena, împreună cu pianistul Vasilis Varvaressos, violistul Ilias Ion Livieratos și violoncelistul Timothy Gavriilidis Petrin. Fondurile obținute din vânzarea biletelor pentru acest recital vor fi donate pentru reconstrucția Maternității din Mariupol. Se pare însă că în urma reacțiilor publice, instituția greacă și-a reconsiderat poziția și a dedicat concertul de aseară victimelor din Ucraina, a doua lucrare din program fiind ciclul "Cântecele copiilor morți" de Gustav Mahler.
Violonistul Leonidas Kavakos a salutat decizia orchestrei ateniene: "Sunt vești foarte bune, pentru că demonstrează că Orchestra de Stat din Atena merge în direcția corectă. Greșeli se pot face întotdeauna dar important este să le depășim și să nu le mai repetăm. Sunt vești foarte bune pentru mine".