Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Academia Teatrului Scala și-a luat adio de la maestra de balet Loreta Alexandrescu

Publicat: sâmbătă, 19 Februarie 2022 , ora 16.38

Un emoționant moment de reculegere a avut loc vineri, 18 februarie, când Școala de balet a Academiei Teatrului Scala din Milano și-a luat adio de la una dintre cele mai importante figuri ale corpului didactic al instituției – maestra de balet Loreta Alexandrescu, decedată în cursul nopții de joi, 17 februarie 2022.

De origine română, născută la Sinaia, Loreta Alexandrescu a absolvit cursurile Liceului de coregrafie din Cluj-Napoca în anul 1975, școală pe care a urmat-o datorită directorului Octavian Stroia care o remarcase la un curs de balet din cadrul Casei de cultură de la Sinaia. Pe lângă acesta, la formarea Loretei Alexandrescu au contribuit profesori precum Roman Moravski sau Vasile Solomon, nume importante ale artei coregrafice clujene.

După finalizarea studiilor, Loreta Alexandrescu a fost repartizată ca solistă la Teatrul Rapsodia din București, iar în 1978 a ajuns în Italia, țară în care s-a stabilit definitiv. Mai întâi a activat ca balerină, în diferite teatre, apoi a început să lucreze și ca profesoară de balet. Foarte curând, a încheiat cariera interpretativă, dedicându-se exclusiv profesoratului.

Din anul 1988 și până la sfârșitul vieții sale, a fost profesoară a Școlii de balet a Academiei Teatrului Scala din Milano, fiind una dintre cele mai iubite și apreciate maestre. Activitatea sa pedagogică, a fost complexă, formând generații de balerini cărora le-a predat balet clasic, dans istoric și dans de caracter; a fost și asistent coregraf al spectacolelor produse de Academie. De asemenea, tot în cadrul Academiei Teatrului Scala din Milano, în cadrul cursurilor de master, a format profesori de dans, dar și viitori formatori de profesori în domeniul dansului.

Așa cum mărturisea într-un interviu acordat presei italiene în anul 2020, capacitatea de a derula această activitate complexă se datora școlii românești de balet care i-a asigurat o pregătire profesională „la 360 de grade”.

Printre foștii elevi ai Loretei Alexandrescu se numără balerini de prestigiu ai zilelor noastre, precum Roberto Bolle, Massimo Murru, Marta Romagna, Francesco Ventriglia, Beatrice Carbone, Nicoletta Manni.

De-a lungul timpului, Loreta Alexandrescu a făcut parte din juriile unor importante competiții de profil și a susținut cursuri de măiestrie, atât în Italia, cât și în alte țări europene, precum și în Statele Unite ale Americii.

În anul 2012, balerinii angajați ai Operei Naționale București au beneficiat de cursuri de perfecționare oferite de Loreta Alexandrescu în cadrul proiectului “studiOpera”, derulat de instituția bucureșteană în parteneriat cu Academia Teatrului Scala din Milano.

Ultimul interviu acordat de Loreta Alexandrescu a fost înregistrat pentru ediția din toamna anului 2021 a Festivalului european al școlilor de balet “Grand Assemblé” organizat la Cluj-Napoca de Fundația “Simona Noja”.

Vestea morții Loretei Alexandrescu a îndurerat lumea dansului din Italia, pornind de la Academia în care a activat, dar și Teatrul Scala din Milano, vestea fiind anunțată și de presa de specialitate.

Mesajul de adio postat pe pagina de Facebook a Academiei Teatrului Scala din Milano, se încheie emoționant:

Buon viaggio Loreta, anima bella…

Con infinito affetto e gratitudine

La Scuola di ballo tutta

Florica Jalbă