Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

A murit soprana Edita Gruberová

Publicat: marți, 19 Octombrie 2021 , ora 2.21

Luni, 18 octombrie 2021, s-a stins din viață, la Zurich, soprana Edita Gruberová. Legendara muziciană slovacă avea 74 de ani.

Născută la Bratislava în 23 decembrie 1946, Edita Gruberová a studiat la Academia Artelor Spectacolului din orașul natal. În 1968 a debutat la Opera din Bratislava, iar doi ani mai târziu a devenit solistă a Operei de Stat din Viena.

A urmat pentru Edita Gruberová o carieră impresionantă, pe scene precum Scala din Milano, Opera Bavareză de Stat și Opera din Zürich. A colaborat de-a lungul timpului cu mari dirijori precum Karl Bohm, Georg Solti, Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Mutti, Giuseppe Sinopoli, Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur și Colin Davis. Repertoriul său a fost unul vast, cuprinzând, între altele, pagini lirice de Wolfgang Amadeus Mozart, Christoph Willibald Gluck, Engelbert Humperdinck, Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Richard Strauss și Jules Massenet.

Edita Gruberová, care a fost membru onorific al Operei de Stat din Viena, s-a retras oficial din activitate în septembrie 2020. În 2021, a primit Lifetime Achievement Award la gala International Classical Music Awards (ICMA).

Larisa Clempuș