Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a publicat lista câștigătorilor premiilor ICMA 2021

Publicat: miercuri, 20 Ianuarie 2021 , ora 0.00

În această după-amiază a fost anunțată lista câștigătorilor ediției din acest an a premilor ICMA - International Classical Music Awards 2021. Din juriul acestei ediții a făcut parte, pentru prima data, și Radio România Muzical – prin colega noastră Cristina Comandașu, alături de alți 19 reprezentanți mass-media din 16 țări.

Dintre premianți îi menționăm pe dirijorul Pablo Heras-Casado - declarat Artistul anului, soprana Edita Gruberova căreia i s-a decernat premiul pentru întreaga activitate și pianistul Can Cakmur câștigător al premiului la secțiunea „Tânărul artist al anului”. „Descoperirea anului” este violonista germană Maya Wichert, în vârstă de 14 ani.

La secțiunea dedicată caselor de discuri, câștigătoare este cea a Filarmonicii din Berlin. Premii speciale au fost conferite violonistului Ingolf Turban și lui Drazen Domjanic – director general al Orchestrei Simfonice din Liechtenstein, precum și fondator și manager al Academiei Internaționale de Muzică din Liechtenstein. Premiile destinate artiștilor instrumentiști au fost acordate violonistului Marc Bouchkov și violoncelistului Kian Soltani.

La categoriile dedicate înregistrărilor audio și video au fost premiate 18 producții. Lista completă a premiilor poate fi consultată pe site-ul International Classical Music Awards (ICMA).

Conform organizatorilor, pandemia nu a afectat această ediție, juriul având posibilitatea, în cursul anului trecut, să facă nominalizări dintr-o multitudine de înregistrări apărute. Astfel, au fost nominalizate 17 case de discuri din 8 țări. Efectele nefaste ale pandemiei vor fi evidente asupra edițiilor viitoare.

Începând din data de 1 februarie, la Radio România Muzical, în cadrul rubricii CD Review, de luni până vineri, de la ora 11.30, veți putea asculta discurile premiate.

Florica Jalbă