Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Artiști români - nominalizați la International Classical Music Awards 2021

Publicat: marți, 17 Noiembrie 2020 , ora 3.00

Astăzi, 17 noiembrie 2020, a fost publicată lista nominalizaților la International Classical Music Awards (ICMA) din 2021. Radio România Muzical face parte din juriul acestei prestigioase competiții, postul nostru reprezentat de Cristina Comandașu, managerul postului și jurnalist cu o îndelungată experiență în actualitatea discografică.

Competiția vizează cele mai valoroase apariții discografice ale anului precedent - în total, 365 de producții audio și video, fiecare propusă de cel puțin doi membri ai juriului, pentru cele 16 categorii ale competiției.

Între proaspeții nominalizați se regăsesc mai mulți interpreți români. La categoria Assorted programmes a fost nominalizată pianista Luiza Borac pentru dublul CD ce cuprinde integrala lucrărilor pentru pian de Constantin Silvestri, două lucrări de György Kurtág, dar și prima parte dintr-un concert neterminat pentru pian și orchestră semnat de George Enescu - albumul a fost înregistrat de artistă împreună cu Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Rossen Gergov. Nominalizat la categoria Solo este pianistul Daniel Ciobanu, cu albumul său de debut, care cuprinde lucrări de Serghei Prokofiev, George Enescu, Claude Debussy și Franz Liszt. Baritonul Marian Pop apare într-unul dintre rolurile principale ale producției cu Ernani de Verdi, nomizalizată la categoria Operă.

Printre discurile nominalizate se numără și înregistrări de arhivă ale unor muzicieni români - Sergiu Celibidache, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din München, la categoria „Interpretări istorice” pentru o înregistrare cu Simfonia fantastică de Hector Berlioz și Dinu Lipatti la categoria „Cea mai bună colecție” pentru integrala înregistrărilor din studiourile „Columbia”.

Finaliștii vor fi anunțați pe 15 decembrie, iar câștigătorii fiecărei categorii, pe 20 ianuarie 2021. 

Lista completă a nominalizărilor la Premiile ICMA 2021 poate fi accesată aici.  

Petre Fugaciu