Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orchestra Română de Tineret își continuă turneul aniversar la Ruse

Publicat: duminică, 18 Martie 2018 , ora 0.00
Orchestra Română de Tineret susține, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, un turneu prin care aniversează 10 ani de la înființare, dar și 140 de ani de la înființarea Societății Tinerimea Română. Cel de-al doilea concert, care reia programul celui desfășurat ieri la Ateneul Român, are loc în această seară, în Sala Teatrului din Ruse. Evenimentul face parte din programul Festivalului Internațional March Music Days, aflat deja la ediția cu numărul 58, la care Orchestra Română de Tineret a devenit un invitat traditional.
Muzicienii vor interpreta Rapsodia a II-a de George Enescu, Fantezia ungară S123 și Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Franz Liszt, a cărui solistă va fi pianista de origine bulgară Plamena Mangova. Iar în partea a doua a serii, publicul va putea asculta Simfonia a II-a din creația lui Serghei Rahmaninov.
În continuare, vor urma două concerte în Republica Moldova, pe 20 martie, la Sala cu Orgă din Chișinău și pe 21 martie, la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți, ambele seri fiind organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chișinău.
Iată ce declară, cu acest prilej aniversar, directorul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", violoncelistul Marin Cazacu: "În spiritul tradiției Societății Tinerimea Română, Centrul Național de Artă Tinerimea Română are nobila misiune culturală generatoare de schimbări importante în mentalitatea tinerilor și a celor ce frecventează concertele și spectacolele noastre și urmăresc profesionalismul, entuziasmul și optimismul pe care acești tineri îl imprimă vieții muzicale românești. În anul Centenarului Marii Unirii, când sărbătorim și cei 70 de ani ai Ansamblului folcloric Cununa Carpaților, 46 de ani ai Corului de cameră Preludiu, 33 de ani ai Ansamblului Archaeus, 12 ani ai Cvartetului Arcadia și 10 ani ai Orchestrei Române de Tineret, Centrul Național de Artă Tinerimea Română construiește, prin acțiunele sale, cu dăruire și pasiune, o instituție modernă capabilă să garanteze viitorul vieții artistice din România."
Ana Diaconu