Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

James Levine - suspendat de la Teatrul Metropolitan

Publicat: marți, 5 Decembrie 2017 , ora 9.43
Teatrul Metropolitan din New York a anunțat sâmbătă noapte, 2 decembrie 2017, că a deschis o investigație privitoare la comportamentul dirijorului James Levine, bazându-se pe un raport din 2016 al poliției, în care un bărbat (rămas anonim) îl acuză pe Levine că l-a abuzat sexual vreme de mai mulți ani, în urmă cu trei decenii.
Conducerea teatrului de operă a recunoscut că era la curent cu plângerea încă de anul trecut, dar întrucât James Levine a negat acuzațiile aduse, iar poliția nu a mai revenit cu detalii, a hotărât să nu acționeze. Investigațiile au început abia în momentul în care presa a început să ridice întrebări legate de comportamentul faimosului dirijor.
Între timp alți trei bărbați, de asemenea muzicieni, au ieșit în față cu declarații despre abuzurile sexuale la care ar fi fost supuși de James Levine. În urma acestor declarații, duminică, 3 decembrie 2017, Opera Metropolitan a revenit cu un comunicat de presă, anunțând că a suspendat colaborarea cu dirijorul și fostul director muzical al instituției, James Levine. Peter Gelb, managerul general de la Met, a anunțat că i-a anulat lui Levine toate angajamentele viitoare și că a angajat o firmă de avocatură din afara instituției pentru a continua investigația.

James Levine, în vârstă de 74 de ani, este unul dintre cei mai faimoși și influenți dirijori ai lumii, îndelung colaborator al marilor festivaluri și orchestre europene și americane. Cel mai lung angajament al său a fost, însă, legat de Teatrul de Operă Metropolitan, al cărui nume a devenit, o perioadă, sinonim cu al său. James Levine a fost directorul muzical al instituției, a condus mai bine de 2500 de spectacole, a extins repertoriul companiei și a adus orchestra la cel mai înalt nivel artistic, ușor comparabil cu cel al unui ansamblu simfonic.
Irina Cristina Vasilescu