Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Industria muzicii clasice trebuie să facă schimbări pentru a avea un viitor

Publicat: joi, 5 Octombrie 2017 , ora 9.05

BBC Magazin a dat publicității rezultatele unui sondaj, realizat de YouGov pentru Orchestra Simfonica din Birmingham. Chestionarul sondajului a cerut unui număr de peste 2000 de adulți să declare, printre altele, ce îi împiedică să asculte și să meargă la concerte de muzică clasică.

Tinerii au fost de părere că formatele tradiționale ale concertelor clasice trebuie să se schimbe, iar conținutul acestora trebuie diversificat și sa fie mai puțin elitist. Persoanele de peste 55 de ani au cerut o educație muzicală mai serioasă în școli și s-au declarat împotriva modificării conținutului concertelor clasice.

Aproape jumătate dintre cei chestionați au ajuns la concluzia că cei mici ar trebui îndrumați să învețe un instrument clasic și să aibă șansa de a experimenta performanța muzicală. 40% dintre cei intervievați cred că sala tradițională de concerte este parțial de vină pentru lipsa lor de interes față de muzica clasică. În opinia acestora o soluție este alegerea de locații neconvenționale, cum ar fi mall-uri și parcuri, pentru astfel de concerte.

Deși rezultatele nu aduc vesti bune pentru industria muzicală clasică, Richard Hawley - coordonatorul de programe al Orchestrei Simfonice din Birmingham - privește sondajul cu optimism. El spune: Nu este un lucru pe care să îl trecem cu vederea, oamenii sunt preocupați de viitorul muzicii clasice. Există schimbări care trebuie făcute și cred că acum este momentul să ne asumăm riscuri și să fim curajoși.

Gabriel Marica