Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Începe concursul de proiecte pentru noua sală de concerte din Londra

Publicat: luni, 15 Mai 2017 , ora 16.31

Finanțatorii viitoarei mari săli de concerte a Londrei au demarat procesul de selecție a arhitecțior, inginerilor și acusticienilor care vor crea construcția de la zero în chiar inima City-ului londonez. Anunțul pentru un concurs de proiecte este considerat un pas major înainte pentru ceea ce părea, la finalul anului trecut, doar un vis frumos dar irealizabil, după ce guvernul britanic își retrăgea sprijinul financiar promis. Acum, inițiativa ducerii la bun sfârșit a proiectului a fost preluată de City of London Corporation, care pune la dispoziție, pentru început, suma de 2,5 milioane de lire sterline. Costurile inițiale de construcție a noii săli, de 278 de milioane de lire, au fost deja revizuite la o valoare semnificativ mai mică - de 200-250 de milioane.

"Centrul muzical" ar urma să ofere o sală de concerte de clasă mondială pe locul ocupat, acum, de Muzeul Londrei. Spațiul va fi eliberat după ce muzeul va fi mutat într-un sediu mai mare și mai modern, situat în Smithfield Market. Centrul ar urma nu numai să găzduiască Orchestra Simfonică din Londra (cu Sir Simon Rattle ca director artistic, mandatul său începând în septembrie anul acesta), dar și să fie un simbol al accesului la marea muzică pentru toți. Rattle și-a exprimat în mod constant părerea că Londra nu beneficiază, în momentul de față, de un spațiu de concerte cu adevărat de clasă mondială și că actuala Barbican Hall este improprie pentru prezentarea unui procent important din marele repertoriu, de aproximativ 20 la sută.

Bineînțeles, reper pentru ceea ce va fi viitorul centru al muzicii este recent inauguratul Elbphilharmonie; complex ale cărui costuri de ridicare, estimate la 77 de milioane de euro în 2005, creșteau la 114 milioane în 2007, pentru ca în final investiția să fie evaluată la 866 de milioane de euro.

Ștefan Costache