Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Premiul Pulitzer pentru Muzică pe 2017 - câștigat de compozitoarea de origine chineză Du Yun

Publicat: vineri, 28 Aprilie 2017 , ora 16.39

Compozitoarea de origine chineză Du Yun, în vârstă de 39 de ani, născută la Shanghai în 18 iunie 1977, este câștigătoarea Premiului Pulitzer pentru Muzică pe anul 2017, acordat pentru opera sa intitulată "Angel's bone". Du Yun s-a impus în etapa finală de decernare a prestigiosului premiu în detrimentul altor două muziciene - Ashley Fure, ca autoare a operei "Bound to the Bow" și Kate Soper - pentru "Ipsa Dixit". Premiul Pulitzer pentru Muzică se acordă "unei remarcabile compoziții semnate de un autor american", cu premiera sau care a fost înregistrată pentru prima oară în anul precedent - în acest caz "Angel's Bone" având prima montare în cadrul Festivalului Prototype de la New York, rezervat exclusiv operei contemporane.

Du Yun a colaborat cu libretistul Royce Vavrek pentru un rezultat descris de juriu drept "o creație operistică îndrăzneață care integrează elemente vocale și instrumentale și o mare varietate de stiluri într-o sfâșietoare alegorie despre traficul cu ființe în lumea de azi." Subiectul este următorul: doi îngeri căzuți sunt descoperiți în fundul grădinii unui cuplu obișnuit, din clasa medie, care ajunge să-i exploateze pentru a scăpa de dificultățile financiare și a se bucura de faimă și bani.

Jurnaliștii de la New Music USA, care au urmărit premiera operei, au descris-o ca fiind "un amalgam idiosincratic de motete religioase, punk și post-expresionism cvasi-european." Iar New York Times o caracteriza drept "un cocteil muzical de polifonie a Renașterii, muzică electronică, modernism, punk și cabaret."

text-align: justify;">

Ștefan Costache