Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

BBC Proms - reperele ediției din această vară!

Publicat: luni, 24 Aprilie 2017 , ora 16.52

BBC Proms, Londra, între cele mai mari festivaluri de muzică clasică ale verii, și-a anunțat pe 20 aprilie reperele viitoarei ediții; iar seria-maraton (75 de concerte) se deschide pe 14 iulie, la Royal Albert Hall, cu un week-end ce-i aduce în atenție pe pianistul Igor Levit cântând Concertul nr. 4 de Beethoven și pe Daniel Barenboim la conducerea Capelei de Stat din Berlin prezentând, în două seri consecutive, prime două simfonii semnate de Sir Edward Elgar.

Teme centrale marcate în întreaga ediție sunt cei 500 de ani de la Reforma Protestantă, centenarul revoluției din Rusia și 70 de ani de la momentul câștigării independenței de către India. Nu lipsesc celebrările pur muzicale – 450 de ani de la nașterea lui Claudio Monteverdi și o jumătate de veac de la stingerea din viață a lui Sir Malcolm Sargeant, un simbol pentru BBC Proms. De asemenea, vor fi sărbătoriți John Adams și Philip Glass, la împlinirea a 70, respectiv a 80 de ani de viață.

Nu este uitată creația nouă, în festival urmând să fie oferite 29 de premiere, între care 15 prime audiții absolute – lucrări de Sir Harrison Birtwistle, Julian Anderson sau Cheryl Frances-Hoad, între alții.

Vor cânta cu această ocazie pentru întâia oară în BBC Proms Orchestra Simfonică din Cincinnati și Corul Radiodifuziunii Letone. Festivalul va propune și o deplasare în estul Marii Britanii, la Hull, actuală Capitală Culturală Europeană, unde va fi prezentată „Muzica Apelor” de Haendel – sub semnul celor 300 de ani de la prima audiție a capodoperei autorului german. 

Ștefan Costache