Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Cristian Măcelaru, înlocuit la Sala Radio, îi ia locul, la rândul său, lui Mariss Jansons

Publicat: marți, 4 Aprilie 2017 , ora 16.29

Dirijorul francez Julien Salemkour revine vinerea aceasta, pe 7 aprilie, pe scena Sălii Radio pentru a conduce concertul vocal-simfonic în cadrul căruia va fi prezentată Messa da Requiem de Giuseppe Verdi. Numele anunțat inițial, inclusiv de noi, fusese Cristian Măcelaru, iar știrea înlocuirii a venit ieri. Însă care este explicația acestei situații? Ei bine, Cristian Măcelaru a acceptat propunerea de a-l înlocui, la rândul său, pe celebrul Mariss Jansons în concertul pe care Orchestra simfonică a Radiodifuziunii Bavareze îl are programat joi, 6 aprilie, la Herkulesaal din München. Conform unor surse, Jansons este indisponibil din cauza unei răceli - deși, conform site-ului Orchestrei Bavareze, el urmează să dirijeze, totuși, concertele din 8 și 9 aprilie, de la Lucerna. Însă, probabil, la vârsta sa, de 74 de ani (și cu un infarct suferit în 1996), orice astfel de repaus este esențial.
Remarcăm din nou impresia excelentă pe care Cristian Măcelaru o lasă în urma sa: muzicianul a debutat, în concert, în fruntea Orchestrei Radiodifuziunii din München doar luna trecută; iar acum este rechemat fără rezerve, chiar dacă într-o situație nu dintre cele mai fericite.
Programul de joi cuprinde Simfonia I "Clasica" de Serghei Prokofiev, Concertul nr. 22 pentru pian de Mozart - solist Emanuel Ax - și Simfonia a X-a aparținând creației lui Dmitri Șostakovici.
Concertul va putea fi urmărit în streaming online pe site-ul BR-KLASSIK, de la ora locală 20,00.

Ștefan Costache