Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Alina Bercu - selectată între cei 30 de participanți la Concursul 'Van Cliburn'

Publicat: miercuri, 8 Martie 2017 , ora 16.41

Au fost anunțați cei 30 de participanți la ediția de anul acesta a Concursului Internațional „Van Cliburn”, ce va avea loc pe scena de la Bass Performance Hall din Fort Worth, în statul american Texas, între 25 mai și 10 iunie 2017; iar între cei 30 se regăsește și o româncă, tânăra pianistă Alina Bercu, în vârstă de 27 de ani.

Competitorii au fost desemnați dintre cei 290 de muzicieni care s-au înscris inițial în concursul de interpretare, considerat printre cele mai prestigioase ale scenei muzicale internaționale. Dintre cei 290, 140 au fost aleși să evolueze în audiții organizate la Londra, Hanovra, Budapesta, Moscova, Seul, New York și Fort Worth.

Într-o ierarhie pe națiuni, 6 pianiști provin din Rusia, 5 din Coreea de Sud, 4 din Statele Unite ale Americii, 3 din Canada și 2 din Italia. Sunt reprezentate, de asemenea, Polonia, Germania, Japonia, Marea Britanie și Germania.

Concursul „Van Cliburn” poartă numele faimosului pianist american Harvey Lavan "Van" Cliburn Jr., cel care în 1958, la 23 de ani, în plin Război Rece, câștiga, la Moscova, ediția I a Concursului „Piotr Ilici Ceaikovski”, cel mai important concurs muzical organizat în, pe atunci, Uniunea Sovietică.

Finala Concursului Internațional „Van Cliburn” are loc între 7 și 10 iunie, etapă în care cei 6 cei mai buni pianiști din concurs vor interpreta un cvintet cu pian, în compania Cvartetului Brentano, și un concert cu participarea Orchestrei Simfonice din Fort Worth conduse de Leonard Slatkin. Să sperăm că, între cei 6, se va regăsi și Alina Bercu!

Ștefan Costache