Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Beethoven, Mozart, Gergiev, Trifonov și Filarmonica din New York - în topul interesului pe 2016

Publicat: miercuri, 11 Ianuarie 2017 , ora 16.34

bachtrack.com, se pare cel mai cuprinzător portal dedicat evenimentelor de muzică clasică în momentul de față, și-a făcut cunoscute, ca la fiecare nou început de an, topurile pentru anul anterior, pe baza statisticilor facilitate de cele peste 32 000 de concerte, spectacole de operă și de balet despre care a oferit informații în 2016 - cu peste 5000 mai numeroase decât în 2015.

Din 2010 și până în prezent, calitatea de "cel mai cântat compozitor al anului" a revenit, prin alternanță, lui Wolfgang Amadeus Mozart și lui Ludwig van Beethoven; iar în 2016 Beethoven s-a impus din nou, muzica sa fiind prezentă pe afișele a nu mai puțin de 3341 de concerte și spectacole. Creația beethoveniană cel mai des interpretată: Simfonia a V-a, bineînțeles... Rezultatul este pus pe seama extinderii bazei de date către zona Japoniei, unde realizările autorilor germani se bucură de cea mai mare atenție.

Aniversații anului 2016 au beneficiat, de asemenea, de o promovare specială - astfel explicându-se, în parte, interesul crescut pentru Dutilleux, Reger, Ginastera sau Erik Satie.

Lista celor mai ocupați dirijori, anul trecut, începe cu Valery Gergiev - care a avut nu mai puțin de 143 de concerte, ceea ce înseamnă că a dirijat, în medie, o dată la mai puțin de 3 zile. Pianistul cu cea mai încărcată agendă s-a dovedit tot un artist rus - Daniil Trifonov. Cel mai ocupat violonist: grecul Leonidas Kavakos. Iar orchestra cu cele mai numeroase concerte - Filarmonica din New York.

">În privința topului dedicat compozitorilor de operă, acesta este dominat de Mozart, Verdi și Puccini - fiecare cu peste 1000 de spectacole în 2016. Cel mai prezent titlu pe afișe s-a dovedit "Flautul fermecat".

Ștefan Costache