Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Cvartetul 'Belcea' - pe lista Diapason D'Or 2016!

Publicat: joi, 24 Noiembrie 2016 , ora 16.50

Au fost anunțați ieri, 23 noiembrie 2016, în cadrul unui program de gală al postului de radio France Music, câștigătorii distincțiilor Diapason D'Or pe anul 2016. Sunt recompensate astfel, de peste 20 de ani, cele mai valoroase realizări discografice apărute într-un interval de 12 luni, CD-uri și DVD-uri, acestea fiind unele dintre cele mai râvnite recunoașteri ale performanței interpretative de pe întreaga scenă muzicală internațională.

16 este numărul albumelor asociate, de acum, unui Diapason D'Or 2016, deciziile fiind luate de un juriu alcătuit din cronicari ai revistei Diapason dar și din realizatori de emisiuni de la France Musique.

Între cele 16 discuri: și unul al cvartetului de coarde "Belcea", condus de violonista română Corina Belcea, cotat printre cele mai valoroase formații de gen ale momentului din întreaga lume. Dublul-album premiat este unul integral Johannes Brahms, a fost lansat în luna septembrie și include cele 3 cvarte de coarde și cvintetul cu pian, imprimat cu participarea lui Till Felner. Albumul înseamnă o încununare a incursiunii începute acum 12 ani în lumea autorului german, stilul plin de forță expresivă și simțul sigur al arhitecturii muzicale fiind cele două calități definitorii ale modului în care este cântat Brahms pe acest album.

Violonista Leila Schayegh, clavecinistul Pierre Hantaï, pianistul Pavel Kolesnikov și soprana Anna Netrebko pentru discul "Verissimo" sunt alți artiști care și-au trecut în palmares Diapason D'Or la ediția din 2016.

Ștefan Costache