Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Tenorul Johan Botha a murit la 51 de ani

Publicat: joi, 8 Septembrie 2016 , ora 14.18

Johan Botha, cel care a uimit publicul în cele mai importante opere ale lumii, a murit astazi la Viena. Nu au fost date publicității detalii, însă se știa de mai multă vreme că suferă de cancer.

Botha s-a născut la 19 august 1965 în Rustenburg, Africa de Sud. În 1989 și-a făcut debutul pe scena teatrului municipal din Roodepoort în personajul Max din Der Freischütz.

În timp ce mulți artiști contemporani preferă să își focuseze repertoriul pe o anumită perioadă, artistul sud-african se simțea cât se poate de confortabil într-un repertoriu de la Puccini la Wagner.În cariera sa de 27 de ani, a apărut la cele mai faimoase teatre lirice ale lumii precum La Scala, Royal Op era House Covent Garden, Metropolitan Opera din New York și Opera de Stat din Viena, unde își stabilise și căminul.

În semn de doliu, Opera de Stat din Viena a arborat astazi un drapel negru. Spectacolul cu Turandot de maîne îi este dedicat.

Cu o voce puternică și luminoasă, Johan Botha a abordat roluri de la Florestan din Fidelio de Beethoven la cele mai importante personaje din opere semnate de Verdi, Wagner și Richard Strauss.

Johan Botha a avut și o activitate concertistică bogată, apărând împreună cu multe orchestre de top: Filarmonicile din Viena și Berlin, London Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra sub baghetele dirijorilor Claudio Abbado, Daniel Barenboim și Christian Thielemann (între alții)