Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal revine la Milano

Publicat: joi, 14 Iulie 2016 , ora 14.20

Orchestra Română de Tineret revine în această vară la Milano cu un concert în care o va avea ca solistă pe violoncelista Julia Hagen, cu Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33 de Ceaikovski, dirijor fiind, ca și anul trecut, Cristian Mandeal. Concertul are loc în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor de Tineret ce se desfășoară la Milano, la Pavilionul UniCredit, Piața Gae Aulenti, în perioada 1 - 21 iulie 2016, publicul având intrarea liberă.Programul va mai cuprinde Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25 - Clasica de Prokofiev și Simfonia nr. 4 în La major, op. 90 - Italiana de Mendelssohn.

Milano este pentru prima oară gazda unui eveniment dedicat orchestrelor compuse din tineri începând cu data de 1 iulie 2016. Festivalul este găzduit de Pavilionul UniCredit și are în program 6 concerte prezentate de orchestre de tineret italiene și europene.

În urma succesului înregistrat cu ocazia concertului de la Expoziția Mondială de anul trecut, Orchestra Română de Tineret are onoarea de a se afla de lista selectă a invitaților din acest an, care cuprinde cele mai bune orchestre de gen din Europa.

Acest festival este conceput de Pavilionul UniCredit în colaborare cu Concerto Management SRL - societate lider în organizarea evenimentelor de firmă și a turneelor de orchestre în Europa - cu scopul de a promova tinerele talente în domeniul muzical, dându-le posibilitatea de a evolua pe o scenă în fața unui public larg și susținând organizarea și promovarea acestora.

Concertul este precedat de un altul care va avea loc la București la Ateneul Român, în seara de 13 iulie, de la ora 19, în deschiderea Festivalului Vara Magică, cu un program similar, concert în care solist va fi violoncelistul Ștefan Cazacu.


Organizator: Centrul Național de Artă "Tinerimea Română"

Cu sprjinul: Institutului Cultural Roman

Parteneri: Fundația Prietenii Muzicii "Serafim Antropov" și Lanto Comunication

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, România TV, Observator Cultural, Q Magazine


Pentru alte informații legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro.Programul Festivalului Internațional al Orchestrelor de Tineret de la Milano

(1 - 21 iulie 2016)

1 iulie ora 21.00 - Concert de deschidere: ORCHESTRA SIMFONICĂ IUVENTUS DIN POLONIA Dirijor: Tomasz Tokarczyk
Solistă: Julianna Andreeva Avdeeva - pian

7 iulie ora 21.00: ORCHESTRA FILARMONICĂ NOVA DIN SLOVENIA
Dirijor: Simon Perèiè

12 iulie ora 21.00: ORCHESTRA NAȚIONALĂ DE TINERET DE JAZZ
Dirijor: Mark Armstrong
Invitat special: Fabrizio Bosso

15 iulie ora 21.00: ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET
Dirijor: Cristian Mandeal

Solistă: Julia Hagen - violoncel

Prokofiev: Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25 - Clasica

Ceaikovsky: Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33

Mendelssohn: Simfonia nr. 4 în La major, op. 90 - Italiana


18 iulie ora 21.00: ORCHESTRA DE TINERET ITALIANĂ
Dirijor: Michele Gamba
Soliști: Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Dmitri Smirnov, Matteo Cimatti, Benedetta Fiechter

21 iulie ora 21.00: ORCHESTRA DE TINERET MEDITERANEAN a Festivalului d'Aix en Provence Saxofon: Raphaël Imbert
Percuție și baterie: Jean-Luc di FrayaORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat ființă la Sinaia în vara anului 2008, la inițiativa violoncelistului și directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundației "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, sunt selectați dintre cei mai buni la nivel național. Pregătirea tehnică și artistică este asigurată de la înființare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian și tradiție europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generații de muzicieni români la exigențele și aspirațiile artistice europene. În utimii ani, în rândul membrilor orchestrei sunt adesea cooptați și cei mai valoroși tineri muzicieni din Republica Moldova.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional "Enescu și Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". În anii 2012, 2014 si 2015 a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Invitată la ultimele 3 adiții ale Festivalului Internațional George Enescu, Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication și a devenit o prezență constantă la ultimele edițiii ale unor prestigioase festivaluri internaționale precum Festivalul Mahler de la Toblach din Italia sau Young Euro Classic de la Berlin. În 2015 si 2016 programul Orchestrei Române de Tineret a cuprins apariții în Italia, Germania, Franța, Austria, Bulgaria, Turcia, Belgia etc.


JULIA HAGEN

Julia Hagen a luat primele lecții de violoncel cu Detlef Mielke în Salzburg la vârsta de 5 ani. Din 2007 până în 2011 a studiat la Universitatea Mozarteum cu Enrico Bronzi, apoi a continuat studiile la Viena cu Reinhard Latzko. În toamna anului 2013 a fost acceptată la clasa lui Heinrich Schiff. Din anul 2015 studiază la Berlin cu profesorul J.P. Maintz. În prezent face parte din cei 6 studenți ce au fost selectați să facă parte din clasa lui Gautier Capucon numită și "Classe d'Excellence de Violoncelle", sprijinită de Fundația Louis Vuitton.

În afară de câștigarea mai multor premii I la competiția Prima La Musica, ambele în muzica de cameră și la categoria solist, Julia a mai câștigat Competiția Internațională de Violoncel 2010 din Liezen, Austria. În vara anului 2014 a câștigat premiul special ESTA în cadrul Competiției Internaționale Brahms. A fost invitată de către Academia Kronberg să ia parte la proiectul MMM pentru muzica de cameră și a participat la proiectul Filarmonicii din Viena în Salzburg dedicat muzicii de cameră. Julia a fost invitată și de Academia Internațională Seiji Ozawa. A cântat ca solistă cu Orchestra de Tineret a Vienei și cu Orchestra della Valle d'Aosta.

Are o bogată experiență în muzica de camera, cântând alături de artiști dintre care îi amintim pe Ib Hausmann, Matthias Schorn, Markus Schirmer, Lukas Hagen și a cântat în festivaluri precum Festivalul Beethoven, Festivalul Allegro Vivo, Festivalul verii Diabelli, Festivalul Piatti, Festivalul Musiktage Mindsee. A luat urmat masterclass-uri cu G.Gnoochi și C. Bohorquez.