Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Ziyu He, un adolescent din China - marele câștigător al Concursului 'Yehudi Menuhin' 2016

Publicat: marți, 19 Aprilie 2016 , ora 16.44

  Ziyu He, un violonist adolescent din China, este câștigătorul Concursului Internațional „Yehudi Menuhin” de la Londra, desfășurat în această perioadă sub semnul celebrării centenarului nașterii marelui muzician. Artistul, în vârstă de 16 ani, a fost singurul reprezentant de sex masculin într-o finală cu 22 de nume. Ziyu He are acum 10 000 de lire sterline în plus și se bucură de privilegiul de a folosi, timp de un an, vioara Stradivarius Schneiderhan, făurită în 1715.
 La secțiunea de vârstă rezervată juniorilor s-a impus tot o artistă cu origini asiatice, violonista Yesong Sophie Lee în vârstă de 12 ani, din Statele Unite ale Americii. Ambii câștigători au evoluat duminică, 17 aprilie 2016, în concertul de gală susținut, la Royal Festival Hall, cu participarea Orchestrei „Philharmonia” din Londra.
 Concursul „Menuhin”, ce se desfășoară o dată la doi ani, începând din 1983, reprezintă o rampă de lansare internațională pentru cei mai mulți dintre câștigătorii săi – între care Ray Chen, Tasmin Little și Julia Fischer, care au făcut, de altfel, parte din juriul actualei ediții.
 Ziyu He a început să învețe vioara în China, la vârsta de 5 ani, studiază acum la Universitatea Mozarteum și la Institutul Leopold Mozart și a mai câștigat, până în prezent, concursul „Eurovision Young Musician” din 2014, ca reprezentant al Austriei.
 Iar Yesong Sophie Lee este o muziciană care la doar 8 ani debuta, ca solistă, în compania Orchestrei Simfonice din Seattle.
 Premiul de popularitate, al publicului, s-a dus către SongHa Choi, o adolescentă sud-coreeană în vârstă de 16 ani stabilită, acum, în Germania.

Ștefan Costache