Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Presa austriacă 'Staatsoper: triumf pentru Kaufmann și Terfel'

Publicat: marți, 12 Aprilie 2016 , ora 14.53

Gert Korentsching de la publicația austriacă Kurier a scris în data de 10 aprilie 2016 despre spectacolul cu Tosca de Puccini, susținut la Opera de stat din Viena de o distribuție prestigioasă de soliști: Angela Gheorghiu, Jonas Kaufmann și Bryn Terfel. Aceeași distribuție va fi prezentă pe scenă și sâmbătă, 16 aprilie 2016; spectacolul poate fi ascultat în direct de la ora 20.30, la Radio România Muzical, de asemenea, este transmis în format video, contra cost, pe site-ul Operei de stat din Viena

Mai jos, traducerea integrală a articolului apărut în Kurier

"Se poate vorbi de o seară triumfală la Opera de Stat din Viena și parafrazând, nu tocmai exact din punct de vedere lingvistic, o reclamă celebră, se poate afirma: So muss Oper.

Jonas Kaufmann a fost, din fericire, oaspete pe Ring și ne-a delectat cu interpretarea uneia dintre cele mai cunoscute partituri de tenor: Cavaradossi din "Tosca" de Puccini. Alături de el, în rolul baronului Scarpia, s-a aflat la înălțime și fenomenalul bas-bariton Bryn Terfel, iar în rolul principal a fost distribuită nimeni alta decât Angela Gheorghiu. O distribuție care a făcut ca spectacolul să se țină cu casa închisă, ceea ce se va întâmpla și la a doua reprezentație, de sâmbătă, 16 aprilie 2016. Păcat că nu va exista și o a treia.

Recapitulare

Toate lucrurile bune se întâmplă de cel puțin două ori - la asta s-au gândit, probabil, și iubitorii operei după aria "E lucevan le stelle", pentru că Jonas Kaufmann a cântat această arie atât de minunat, încât a fost încurajat de public să o repete printr-o jubilație care parcă nu se mai termina. Pianissimo-ul său de la început, perceptibil chiar și în cel mai ascuns colț al sălii, ne-a lăsat pe toți fără respirație. La fel a fost și atacul, care a sunat ca și cum ar fi fost vorba de o singură cantilenă configurată natural și convingător. Kaufmann întruchipează un Cavaradossi ideal, grație timbrului său baritonal, siguranței în registrul acut, a strălucirii și a deplinului stil Italianità.

Un interpret de top a fost și Bryn Terfel, care a prezentat un Scarpia când amenințător, când total șarmant, dar cu prezența gigantică și forța unui Wotan. O apariție impunătoare, îndelung aplaudată a unui mare artist.

Angela Gheorghiu le-a jucat pe Tosca și pe sine în modul cel mai convingător. Soprana susține bine, ca și până acum, acest rol standard din repertoriul divelor iar după "Vissi d'arte", a fost fermecătoare în gesturile sale de mulțumire și recunoștință. În ceea ce privește rolurile secundare, Mesner este întotdeauna pe mâine bune cu Alfred Sramek.

Mikko Frank, aflat la pupitrul dirijoral al unei Orchestre a Operei de Stat foarte ofertantă și precisă, a pus mai mult accentul, în același timp, pe dramatism și volum, decât pe configurarea sensibilă a detaliilor și s-a confruntat la final cu semnale de dezaprobare din partea publicului."