Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Surprizele Cubei muzicale - Camerata Romeu

Publicat: luni, 28 Martie 2016 , ora 16.51

 Destinderea relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Cuba a readus în atenție această țară din minunata Mare a Caraibilor și sub aspectul lumii ei muzicale; o lume bogată, plină de vitalitate, de ritmuri și culoare, fie că te gândești la Buena Vista Social Club și Celia Cruz, fie la Ernesto Lecuona sau Leo Brower, din zona muzicii culte. Însă într-o țară pe care o asociem în mod stereotip macismului și sonorităților mambo, există și surprize precum o orchestră de coarde exclusiv feminină - "Camerata Romeu".
 "Toată lumea e convinsă că muzica din Cuba înseamnă doar chitară, contrabas și guiro." - comentează Zenaida Romeu, fondatoarea ansamblului. "Dar există mai multe exemple de orchestre mari, formații și coruri - pentru că avem aici o viață muzicală intensă, bogată." "Camerata Romeu" a fost înființată cu 23 de ani în urmă, din dorința de a arăta că există egalitate între bărbați și femei în țara sa natală.
 Zenaida Romeu este prima femeie care a absolvit cursurile de dirijat de orchestră ale Conservatorului din Havana, fapt de care este foarte mândră. Conservatorul din Havana este și locul din care provin membrele Cameratei, vârsta la care se alătură în general acestea ansamblului fiind de 20 de ani.
 Yadira Cobo Rodriguez, șefă de partidă vioara a II-a, ea însăși compozitoare, cântă în formație de 14 ani și e convinsă de energia specială a acesteia. "Bărbații au în plus forța, în vreme ce femeile aduc un alt tip de sensibilitate, mai angelic, mai mângâietor."
 Repertoriul "Cameratei Romeu" pleacă de la Vivaldi și ajunge la autorii cubanezi contemporani, cu care are o relație privilegiată. Camerata a concertat în Statele Unite ale Americii de 4 ori, niciodată însă după evenimentele din 11 septembrie 2001; Zenaida Romeu speră, însă, la o reîntâlnire cât mai apropiată cu publicul american, mai ales în noul context de destindere a relațiilor diplomatice și economice.

Ștefan Costache