Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Capela de Stat din Dresda și-a prelungit înțelegerea cu Festivalul de Paști de la Salzburg

Publicat: marți, 22 Martie 2016 , ora 16.43

Capela de Stat din Dresda și directorul său artistic, dirijorul german Christian Thielemann, și-au prelungit contratul de colaborare cu Festivalul de Paști de la Salzburg pentru încă trei ani, până în 2020. Capela de Stat din capitala landului Saxonia a preluat atribuțiile pe care Filarmonica din Berlin le-a declinat în 2012, după ce Festivalul de Paști de la Salzburg fusese apanajul Filarmonicii din capitala Germaniei încă din 1967, când evenimentul a fost inițiat de Herbert von Karajan. Tot în 2012, Sir Simon Rattle a făcut și el un pas înapoi din poziția de director artistic al festivalului. Totul ar fi avut de-a face, s-a comentat, cu criza financiară prin care organizatorii manifestării din orașul lui Mozart au trecut în acea perioadă.
 Filarmonica din Berlin a făcut atunci o alegere pragmatică, dictată, conform presei germane, de rațiuni financiare, Festivalul de la Baden-Baden înaintând Filarmonicii berlineze o ofertă mai bună. Pretextul retragerii l-a constituit solicitatea ca festivalul să realizeze 4 noi montări deși se știa că timpul era insuficient pentru găsirea fondurilor necesare. Sir Simon Rattle se pare că nu a fost consultat în privința întreruperii colaborării, astfel încât, în final, un spectacol cu "Carmen" a pus punct, în 2012, unei istorii de 45 de ani.
Ediția din 2016 a Festivalului de Paști de la Salzburg s-a deschis în 19 martie și se va încheia pe 28, sub bagheta lui Thielemann. Soliști vor fi violonista Anne-Sophie Mutter, violoncelistul Lynn Harrell și pianistul Yefim Bronfman în Concertul op. 56 de Ludwig van Beethoven.