Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orchestra Simfonică din Londra - nouă tripletă de dirijori

Publicat: luni, 29 Februarie 2016 , ora 16.45

 Orchestra Simfonică din Londra a anunțat, recent, modificări în privința echipei de dirijori cu care va întâmpina viitoarea stagiune: dirijor principal invitat a fost numit italianul Gianandrea Noseda, iar Michael Tilson Thomas și André Previn au devenit dirijori de onoare. Michael Tilson Thomas este acum, conform terminologiei din spațiul anglofon, "conductor laureate" iar André Previn - "conductor emeritus", poziție ce recunoaște, în mod normal, performanțele unui șef de orchestră retras din activitate.
 Pe Previn, acum în vârstă de 86 de ani, îl leagă de Orchestra Simfonică din Londra o colaborare de o jumătate de veac, acesta devenind în 1968 dirijor principal al ansamblului, cu care a realizat înregistrări-etalon sub egida EMI Classics, între altele cu Simfonia a II-a de Rahmaninov și "Rhapsody in blue" de George Gershwin, renumele formației crescând mult și datorită aparițiilor TV pentru care a optat.
 În ceea ce-l privește pe Tilson Thomas, acum în vârstă de 71 de ani, acesta continuă la Londra o poveste deschisă în 1970, când l-a înlocuit, la Royal Festival Hall, pe Gennady Rozhdestvensky, devenit indisponibil. Michael Tilson Thomas a preluat Orchestra Simfonică din Londra ca al 13-lea dirijor principal în 1987, semnând și el imprimări de referință, între care cea cu Simfonia a VII-a de Mahler. "Să fac muzică împreună cu această orchestră timp de mai bine de 40 de ani a fost una dintre marile bucurii ale vieții mele." - a comentat muzicianul american.
 Gianandrea Noseda, mezinul tridentului nou anunțat, are 51 de ani și calitatea de discipol al lui Valery Gergiev, cel mai recent dirijor principal. El va ocupa poziția de principal dirijor invitat alături de Daniel Harding.
 Sir Simon Rattle, cel care preia Orchestra Simfonică din Londra din 2017, ca director artistic, a spus, despre toate acestea: "Sunt încântat că Gianandrea va deveni un membru și mai apropiat al familiei Orchestrei. Admir de multă vreme felul său de a face muzică, un neobișnuit melanj de lirism și dramă."

Ștefan Costache