Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Dirijorul Fabio Luisi - între sunete, parfumuri și culori

Publicat: miercuri, 24 Februarie 2016 , ora 17.22

Dirijorul italian Fabio Luisi - pasionat de arta parfumului. Îl fascinează nu numai contactul obișnuit cu lumea olfactivului, ci se implică personal în crearea de parfumuri, ca parfumier - aceasta, totuși, doar în timpul liber, atât cât îi permite agenda sa extrem de încărcată, fără îndoială.

Să fii parfumier, din perspectiva lui Fabio Luisi, înseamnă o afinitate pentru misterios, care caracterizează și universul muzicii. De altfel, consideră aristul, simțul olfactiv și auzul mai au ceva în comun - eludează intelectul, adresându-se direct emoției. "Așadar, miroși ceva și o emoție sau o anumită amintire se ivește pe neașteptate. Așa se întâmplă și în cazul muzicii."

Cel amintit apelează la culori pentru a descrie atât parfumurile sale, cât și muzica pe care o interpretează. Iată cum percepe Simfonia a VI-a, "Patetica", de Piotr Ilici Ceaikovski: "Văd mult portocaliu și verde în partea I, roșu și negru în cea de-a treia mișcare. Și percep mult brun și, probabil, albastru închis în partea finală."

Fabio Luisi, printre cei mai apreciați șefi de orchestră specializați pe operă, în momentul de față, este dirijor principal la Metropolitan Opera House din New York, director artistic al Operei din Zürich și, din 2017, va prelua, ca dirijor principal, Orchestra Simfonică Națională Daneză. El își elaborează parfumurile în laboratoare din Elveția și New York. Următorul său spectacol - vineri, 26 februarie 2016, la Metropolitan, când va conduce dipticul reunind "Cavalleria rusticana" de Pietro Mascagni și "Paiațe" de Ruggiero Leoncavallo.

Ștefan Costache