Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

A avut loc, la Los Angeles, a 58-a ediție a Premiilor Grammy

Publicat: marți, 16 Februarie 2016 , ora 6.10
S-au decernat ieri seară, pe 15 februarie 2016, la Los Angeles, Premiile Grammy, distincții ce răsplătesc performanța în special în zona industriei muzicale a spațiilor anglofone. La categoria Muzică clasică, două dintre albumele premiate au fost difuzate si la Radio Romania Muzical și au intrat în campania Votează discul de muzica clasică al anului 2016: Simfonia a X-a de Șostakovici cu Orchestra Simfonică din Boston, dirijor Andris Nelsons, care s-a impus ca Cea mai bună înregistrare orchestrală si fantezia lirică a lui Maurice Ravel "Copilul și vrăjile", cu mezzo-soprana Isabel Leonard și Orchestra Saito Kinen dirijată de Seiji Ozawa, aceasta primind distincția pentru Cea mai bună înregistrare de operă.
Cu Cea mai bună înregistrare camerală a fost desemnat albumul "Filament" al sextetulului american Eighth Blackbird. La categoria Cel mai bun album vocal solo a câștigat discul "Joyce & Tony - Live From Wigmore Hall" înregistrat de Joyce di Donato și Antonio Pappano. Iar discul violonistului Augustin Hadelich, realizat alături de Orchestra Simfonică din Seattle și dirijorul Ludovic Morlot, ce cuprinde lucrări de Henri Dutilleux, a primit premiul pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală solistică. La categoria Cea mai bună interpretare corală, câștigătoare detașată a fost înregistrarea cu Vecerniile lui Serghei Rahmaninov în versiunea Coralei Phoenix și a Coralei Kansas City, cu Charles Bruffy la pupitru.
Și pe terenul jazzului, două dintre albumele câștigătoare au fost difuzate la Radio România Muzical în cadrul emisiunii Jazzy Hour realizate de Berti Barbera. Este vorba despre discurile Past Present al lui John Scofield, ce a luat premiul pentru Cel mai bun album instrumental de jazz și Made in Brazil cu Eliane Elias, ce a primit distincția de Cel mai bun album de jazz latino. Înregistrarea Orchestrei Maria Schneider - The Thompson Fields - a fost desemnată ca fiind Cel mai bun album jazz pentru ansamblu mare iar discul For One To Love al interpretei Cécile McLorin Salvant a fost câștigător la categoria Cel mai bun album de jazz vocal. Cel mai bun album solo de improvizație jazz a fost declarat discul Cherokee înregistrat live de Christian McBride.
Cele patru discuri câștigătoare difuzate în cursul anului trecut la Radio România Muzical vor putea fi reascultate în 27 și 28 februarie 2016, de la ora 11.00, în cadrul emisiunii Grădina de sunete.