Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Au fost anunțați cei 24 admiși în etapele live ale Concurslui 'Carl Nielsen'

Publicat: luni, 8 Februarie 2016 , ora 16.31

 Violonistul Nikolaj Znaider, președintele ediției din 2016 a Concursului Internațional "Carl Nielsen", a anunțat numele celor 24 de tineri muzicieni care vor lua parte la rundele finale ale competiției, între 16 și 22 aprilie în Danemarca, la Odense. Concursul se anunță a fi unul de înalt nivel, dat fiind că mulți dintre cei 24 sunt deja câștigătorii altor competiții de renume: violonista sud-coreeană Ji Yoon Lee, în vârstă de 23 de ani, s-a impus la Concursul "David Oistrah" de la Moscova și în "Windsor Festival International String Competition", Liya Petrova este laureată a Concursului "Tibor Varga", Arsenis Selalmazidis a ocupat locul al IV-lea în cadrul Concursului "Boris Goldstein" desfășurat în Elveția iar Ji Won Song, tot din Coreea de Sud, și-a adjudecat premiul I, în valoare de 50 000 de dolari, al Concursului Internațional de Vioară al Chinei, care s-a ținut la Quindao.
 Violoniștii asiatici sunt majoritari și de această dată, demonstrând din nou că instrumentiștii din această zonă a lumii domină, în momentul de față, competițiile dedicate muzicii clasice: 6 provin din Coreea de Sud, 3 din Japonia și 2 din China. Statele Unite ale Americii sunt bine reprezentate, de asemenea - de 4 violoniști. Rusia, cândva o superputere pe teritoriul concursurilor de intrepretare are doar un exponent în concursul de la Odense.
 Toți candidații vor trebui să-și demonstreze calitățile atât în zona recitalului cameral cât și în cea a repertoriului concertant, să arate că pot să conducă orchestra în timp ce cântă la vioară, iar fiecare finalist este obligat, prin regulament, să prezinte Concertul de Carl Nielsen. Cel ales de juriu drept cel mai bun intră în posesia a 12 000 de euro, are ocazia să înregistreze un CD cu Orchestra Simfonică din Odense, pentru Orchid Records, și i se oferă ocazia să susțină cel puțin 10 concerte în compania unor ansambluri europene de top.
 Din juriu fac parte violonista română Corina Belcea, violoncelistul Jian Wang, Noah Bendix-Balgley, prim concert-maestru al Filarmonicii din Berlin și John Gilhooly, directorul de la Wigmore Hall.
 Concursul "Carl Nielsen" a luat ființă în 1980 și se defășoară o dată la patru ani. Din 1997 și 1998, competiția se adresează și clarinetiștilor și, respectiv, flautiștilot. În 2012, concursul a fost câștigat de violonista rusă Olga Volkova.
Un interviu amplu cu violonistul și dirijorul Nikolaj Znaider puteți asculta în arhiva emisiunii "Poveștile de succes ale muzicii", pe site-ul romaniamuzical.ro.

Ștefan Costache