Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Între Jaap van Zweden și Manfred Honeck - cine va fi noul director artistic al Filarmonicii din New York

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2016 , ora 16.08

Olandezul Jaap van Zweden, în vârstă de 55 de ani este, conform publicației The New York Times, unul dintre cei doi pretendenți cu cele mai mari șanse să preia, din 2017, poziția de director artistic și dirijor principal al Filarmonicii din New York, după ce Alan Gilbert își va duce mandatul la bun sfârșit. Acum director artistic al Orchestrei Simfonice din Dallas, cu un contract extins până în 2019, Jaap van Zweden a fost, inițial, un violonist excepțional, student, la Julliard School of Music, unde a avut-o ca profesoară pe Dorothy DeLay. Interesant este și că, în 1979, a devenit cel mai tânăr concert-maestru din istoria Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam - post pe care l-a ocupat până în 1995.


 Celălalt pretendent este austriacul Manfred Honeck, acum - eminența cenușie a Orchestrei simfonice din Pittsburgh (în fruntea căreia a realizat, printre altele, un album nominalizat la premiile Grammy 2016 și unul cu simfoniile a V-a și a VII-a de Beethoven, prezentat în premieră românească luni, 25 ianuarie 2016, la Radio România Muzical).


 Filarmonica new-yorkeză rămâne una dintre cele mai bine cotate orchestre simfonice ale lumii, cu o poveste ce începe în 1842 și 14 000 de concerte oferite până la finalul anului 2004 - un record, se pare. Primul favorit să-i preia conducerea, peste doar un an, ar fi fost finlandezul Esa-Pekka Salonen, acum compozitor în rezidență al instituției, care a infirmat, însă, ipoteza că este interesat de această poziție - spre dezamăgirea admiratorilor săi, deloc puțini. Dacă lucrurile ar fi stat altfel, Salonen le-ar fi urmat, poate unor nume precum Gustav Mahler, Arturo Toscanini, Leonard Bernstein sau Zubin Mehta. Acum, rămâne de văzut dacă alegerea va fi olandeză sau austriacă.

Ștefan Costache