Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Mozart - cel mai cântat compozitor în 2015!

Publicat: marți, 12 Ianuarie 2016 , ora 15.53

Ca la fiecare nou început de an, site-ul bachtrack.com, se pare cel mai mare portal care centralizează informație de actualitate legată de activitatea instituțiilor muzicale din întreaga lume, a făcut publice statisticile anului 2015. Concluziile s-au tras pe baza celor 28.000 de evenimente mediatizate (concerte, spectacole etc) și a celor 16.500 de lucrări prezentate în cadrul acestora, site-ul reunind și 2550 de recenzii și cronici muzicale.

Cel mai cântat compozitor s-a dovedit Mozart, clasat în 2014 doar pe locul al doilea, care l-a detronat pe Beethoven de pe prima poziție. Locul al treilea a fost păstrat de Johann Sebastian Bach, urmat de Brahms, Ceaikovski, Schubert, Haydn, Ravel, Sibelius și de Schumann, pe locul al 10-lea. Marile celebrări de anul trecut – 150 de ani de la nașterea lui Sibelius și Nielsen – au avut ecou în clasament, Sibelius urcând de pe locul al 27-lea pe 9 iar Nielsen – de pe 54 pe 37.

În privința autorilor contemporani, Arvo Pärt domină în continuare autoritar topul, urmat de John Adams și de John Williams. Cea mai bine clasată compozitoare a zilelor noastre este americanca Jennifer Higdon, însă, din păcate, doar pe poziția cu numărul 167.

În privința lucrărilor, cea mai cântată s-a dovedit Simfonia a V-a de Beethoven (doar locul al 9-lea în 2014). Urmează oratoriul „Mesia” de Haendel și Concertul op. 47 de Jean Sibelius. Interesant este că topul primelor 10 cele mai ascultate creații, anul trecut, include alte 2 concerte pentru vioară – cele de Mendelsson, op. 64 și Johannes Brahms.

Clasamentul celor mai ocupați dirijori a fost dominat de americanul Jonathan McPhee, care a condus 28 de evenimente doar în luna decembrie, urmat îndeaproape de Sir Simon Rattle și de Valery Gergiev, cu toții simțind, probabil, umbra lui Gustavo Dudamel, locul al 4-lea.

Formația orchestrală cu cele mai multe concerte în 2015 – Orchestra Simfonică din Chicago, urmată de Filarmonica din New York și de Orchestra Simfonică din San Francisco.

Ștefan Costache