Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Filarmonica din Viena anunță numirea unui nou concert-maestru

Publicat: joi, 17 Decembrie 2015 , ora 16.47

Liderii marilor orchestre merită o atenție specială, pentru că aceștia sunt, de obicei, personalități muzicale cu un profil distinct și activitate ce atinge nu doar domeniul orchestral. De aceea, notăm că Filarmonica din Viena a anunțat numirea unui nou concert-maestru: se numește José Maria Blumenschein, are 30 de ani și ocupă, acum, aceeași poziție în Orchestra Simfonică a Radiodifuzinii din Köln. Artistul, cu origini germane și braziliene, va prelua efectiv primul pupitru în Filarmonica vieneză de la 1 septembrie 2016, înlocuindu-l pe respectatul prof. Rainer Küchl, care a onorat această poziție vreme de 45 de ani.
 Născut în 1985, la Freiburg, José Maria Blumenschein a studiat la Mannheim, cu Vera Kramarowa și la Institutul Curtis din Philadelphia, sub îndrumarea lui Joseph Silverstein. În timp, a fost concert-maestru invitat al Orchestrei Simfonice din Bamberg, Orchestrei Operei Bavareze de Stat și al Capelei de Stat din Dresda, dar și al orchestrei Festivalului de la Bayreuth, în 2014 și 2015.
 Membru al Cvartetului de coarde "Vertigo", José Maria Blumenschein se numără printre laureații concursurilor internaționale "Tibor Varga" și Louis Spohr.

Ștefan Costache