Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Ce ascund 'doar' 20 de ore de lucru pe săptămână

Publicat: luni, 19 Octombrie 2015 , ora 16.15

Ceea ce membrii unei orchestre simfonice de primă mână sunt obișnuiți să audă, mai ales în perioada negocierii contractelor salariale, se referă la "acei muzicieni care muncesc doar 20 de ore pe săptămână (4 repetiții și patru concerte)". Violoncelistul american David Sanders, membru în celebra Orchestră Simfonică din Chicago din anul 1974, răspunde, pe site-ul slippeddisc.com, acestei obiecții - pertinente doar la prima vedere: el atrage atenția că majoritatea membrilor unui astfel de ansamblu încep studiul unui instrument la o vârstă fragedă, chiar și la 4 sau 5 ani. Un interpret capabil de performanță e nevoie să exerseze, zilnic, între 3 și 6 ore. Prin comparație, există foarte puține alte exemple de profesii care să solicite atâta dedicare, atenție la detaliu, concentrare și pasiune pentru 10, 15, 20 sau chiar 25 de ani - cât durează formarea unui instrumentist; aceasta până să fie acceptat într-o orchestră. Făcând un calcul simplu, un muzician cu 20 de ani de pregătire a acumulat, în această perioadă, 40.000 de ore de studiu.

40.000 - până să aibă șansa de a concura pentru un pupitru de, să spunem, violonist: pentru care se mai bat alți 149 de contracandidați. Audiția poate dura între 2 minute (varianta ghinionistă) și 15 (varianta norocoasă), după care urmează o etapă finală, în care concurează cu alți 2 sau 3 instrumentiști.

David Sanders și-a câștigat locul în Orchestra Simfonică din Chicago în 23 aprilie 1974; însă acela a fost doar momentul adevăratului său debut. A realizat, atunci, că spiritul de performanță artistică, din care devenise parte, îi cerea nu numai să nu se culce pe lauri, ci să devină permanent mai bun, să exerseze cu și mai multă determinare pentru a onora statutul de instrument muzical excepțional pe care îl are Orchestra Simfonică din Chicago. Așa că cele 20 de ore pe săptămână, la care se face mereu referire, reprezintă doar începutul.

Ștefan Costache