Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orchestra Simfonică din Chicago și-a deschis cea de-a 125-a stagiune

Publicat: vineri, 2 Octombrie 2015 , ora 16.48

Orchestra Simfonică din Chicago, printre cele mai bine cotate cinci ale Americii, și-a deschis, în 18 septembrie 2015, cea de-a 125-a stagiune - una, deci, aparte și tratată ca atare. În cele 10 luni de activitate, un loc special în programele propuse este rezervat lucrărilor prezentate în premieră absolută sau americană de Orchestra Simfonică din Chicago de-a lungul timpului, care va interpreta cu predilecție și opusuri ale unor autori care au avut sau care au în continuare o legătură privilegiată cu ansamblul.

Pe directorul artistic Riccardo Muti publicul îl va putea urmări pe la pupitru în 11 săptămâni la Chicago, o săptămână va fi rezervată unui turneu american fără a uita de o serie de concerte de 3 săptămâni în 5 orașe din Orientul Îndepărtat. Între evenimentele de mare atracție ce vor avea în Riccardo Muti actorul principal: opera "Falstaff" de Giuseppe Verdi în versiune de concert, cu o dstribuție italiană de top, simfonia dramatică "Romeo și Julieta" de Hector Berlioz, Simfonia a IV-a de Gustav Mahler și "Te Deum" de Anton Bruckner.

În afara artistului italian, la Chicago vor veni 15 dirijori invitați, între care fostul dirijor principal Bernard Haitink, Gennady Rozhdestvensky, cel care revine după o îndelungată absență și oaspeții obișnuiți din ultimii ani Esa-Pekka Salonen, Christoph von Dohnanyi, Charles Dutoit sau Mark Elder. Amintim, de asemenea, prezența pe afișe a două nume de strălucite doamne-dirijoare: Marin Alsop și Susanna Mälkki. Lang Lang, Evgeny Kissin, Leif Ove Andsnes sau Christian Tetzlaff vor putea fi urmăriți cântând la Chicago, ca și membrii Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din München condusă de Mariss Jansons.

Tot în ceea ce privește actuala stagiune, Muti a declarat că face personal tot ce se poate pentru a-l readuce la Chicago, ca dirijor, pe Daniel Barenboim, care nu a mai fost prezent în stagiunea orchestrei din 2006, când i-a încetat contractul ca director artistic. Tot Riccardo Muti este decis să ducă în turneu în Cuba ansamblul american "cât mai repede cu putință".

Ștefan Costache