Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orchestra 'Philharmonia' împlinește 70 de ani

Publicat: joi, 1 Octombrie 2015 , ora 17.44

În 2015, Orchestra "Philharmonia" din Londra își sărbătorește cele șapte decenii de existență. Formația, printre cele mai bine cotate ale Marii Britanii, a fost înființată în 1945 de Walter Legge, legendarul producător al casei EMI (un apropiat și al lui Dinu Lipatti, între mulți alți mari muzicieni). "Philharmonia", o orchestră strâns legată de numele lui Herbert von Karajan, care i-a servit ca dirijor principal fără să aibă oficial această calitate. Seria dirijorilor de faimă care au avut un cuvânt de spus în istoria sa continuă cu Otto Klemperer, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli și Christoph von Dohnányi.

De altfel, Christoph von Dohnányi (care a împlinit în 8 septembrie 86 de ani) a revenit la conducerea orchestrei pentru un concert aniversar de gală, în 27 septembrie, și o va face din nou în finalul acestei stagiuni, când va susține un program integral Beethoven.

Între aceste două repere, finlandezul Esa-Pekka Salonen, dirijorul principal, se va afla în prim-planul unei serii de concerte în care explorează universul lui Igor Stravinski - proiect ce va continua și în stagiune 2016-2017. De altfel, Salonen este asociat firesc, și prin activitatea sa cu orchestra "Philharmonia", muzicii din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Va reveni la Londra pianistul chinez Lang Lang - pentru romanticul Concert op. 16 de Edvard Grieg dar și în Concertul nr. 2 de Bartok și în al treilea concert pentru pian semnat Serghei Prokofiev.

În afara lui von Dohnányi, vor mai putea fi urmăriți alți veterani ai baghetei diirjorale: Vladimir Ashkenazy va conduce o serie Rahmaninov iar Herbert Blomstedt, la 88 de ani - Simfonia a IV-a de Bruckner.

Pe de altă parte, dintre dirijorii tineri merită amintit Andris Nelsons, care va oferi publicului de la Southbank Centre, în fruntea Orchestrei "Philharmonia", Simfonia a VIII-a de Anton Bruckner.

Ștefan Costache