Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

'Ioan Holender Farewell Concert'

Publicat: joi, 17 Septembrie 2015 , ora 18.56

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă proiecția spectacolului muzical desfășurat în anul 2010, care a marcat încheierea mandatului lui Ioan Holender de director al Operei de Stat din Viena. Gala Ioan Holender Farewell Concert este un maraton muzical de peste cinci ore, prezentat în două părți, în zilele de 18 și 21 septembrie, începând cu ora 19.00.

Personalități precum Placido Domingo, Anna Netrebko, Stefania Bonfadelli, Barbara Frittoli, Natalie Dessay, Michael Schade, Diana Damrau, Waltraud Meier, Piotr Beczala, Genia Kuhmeier, Adrianne Pieczonka, Krassimira Stoyanova, Simone Young, Bertrand de Billy, Franz Welser-Möst, Fabio Luisi, Zubin Mehta și Antonio Pappano au participat gratuit la acest eveniment caritabil în sprijinul unor proiecte sociale din Republica Moldova. Cu acest prilej a fost prezentată o retrospectivă muzicală cu secvențe din 40 de premiere care au avut loc pe scena Operei din Viena.

Evenimentul de la sediul ICR Viena marchează finalul mandatului de director artistic al Festivalului Internațional "George Enescu" de la București, odată cu încheierea celei de-a XXII-a ediții a acestuia, în 20 septembrie 2015. Ioan Holender a fost în anul 2003 Președinte de Onoare al Festivalului Internațional "George Enescu" și Director artistic al edițiilor 2005 - 2015.

Ioan Holender a absolvit Conservatorul din Viena în 1962 și a activat ca solist pe scenele teatrelor de operă din Viena, Klagenfurt și Sankt Pölten. Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic și manager muzical la Agenția de teatru Starka, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică și pe care a preluat-o după câtva timp, devenind Agenția de impresariat artistic Holender. În anul 1988, prim-ministrul Austriei îl numește secretar general al Operei de Stat din Viena și al Vienna Volksoper, al căror director era Eberhard Waechter. După moartea acestuia, începând cu 1 aprilie 1992, Holender devine director general al prestigioaselor instituții. În istoria Operei de Stat din Viena, din 1869 până azi, Holender a avut cel mai lung mandat de director, de 19 ani. S-a impus ca un manager novator al artei regizorale în operă. A fost adeptul unor concepte considerate avangardiste în epocă și a lucrat cu regizori cu o viziune inovatoare, cu puneri în scenă îndrăznețe ale operelor clasice. Printre regizorii cu care a colaborat se numără Willy Decker, Herbert Wernicke, Gotz Friedrich, Claus Guth, Marco Arturo Marelli. În prezent este consilier artistic al Tokyo Spring Festival, membru permanent în juriile concursurilor de canto "Operallia", Placido Domingo și "Internațional Vocal Competion 's-Hertogenbosch" și realizează emisiunea "KulTOUR mit Holender" la postul austriac Servus TV.

"Ioan Holender s-a născut în data de 18 iulie 1935 la Timișoara. (…) A crescut învăluit în familie de trei culturi, iar Timișoara natală sporea straturile identitare prin diversitatea ei tipică. Cu toate acestea Holender nu uită să afirme că «cea mai influentă dintre identități, cea mai statornică, cea care a supraviețuit tuturor întâmplărilor, a fost cea românească. Ea este cea hotărâtoare până în ziua de azi»" (Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi de Gabriel Kohn și Peter Schubert, Editura Institutului Cultural Român, București, 2015).