Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Angela Gheorghiu va primi Premiul Cultural European pe 2 octombrie 2015

Publicat: joi, 6 August 2015 , ora 8.54

Soprana Angela Gheorghiu va primi unul dintre Premiile Culturale Europene, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 2 octombrie, la Dresda. Ediția din acest an a acordării acestor distinții este dedicată împlinirii a 25 de ani de la unirea Germaniei. Acest eveniment special, care se va desfășura la Dresda, în Frauenkirche - simbol al reconcilierii și al păcii, va reprezenta o trecere în revistă a realizărilor culturale dinaintea și din timpul Germaniei unite, informează site-ul europaeische-kulturstiftung.de.

Printre premianți se numără, de asemenea, tenorul Jonas Kaufmann, iar cei ce vor înmâna premiile sunt dirijorul și pianistul Daniel Barenboim, director al Operei Naționale din Berlin și Dominique Meyer, director al Operei de Stat din Viena.

În cadrul ceremoniei este inclus și un program muzical susținut de Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice, condusă de dirijorul Krjstian Järvi.

European Cultural Awards sunt acordate de Fundația Europeană pentru Cultură Pro Europe, în cooperare cu Fundația Frauenkirche, Dresda.

Soprana Angela Gheorghiu este un superstar al operei internaționale. Născută la Adjud, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu. Angela Gheorghiu și-a făcut debutul internațional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în "La Bohème", la Metropolitan Opera din New York și la Opera de Stat din Viena.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile scene ale lumii, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Milano, Salzburg, Berlin, Barcelona, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Shanghai și multe altele.

Pentru cariera sa strălucită, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincții, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris și titlurile de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor și Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, acordate de Guvernul francez.

Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Iași și al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. În 2010, a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor - cea mai înaltă decorație acordată de către Președinția României, iar doi ani mai târziu a primit Medalia "Nihil Sine Deo" din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii românești în străinătate