Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Astrid Schween - noua violoncelistă a cvartetului Julliard

Publicat: miercuri, 3 Iunie 2015 , ora 17.30

Muziciana Astrid Schween va fi noua violoncelistă din celebrul cvartet american Julliard după ce Joel Krosnick, membru din 1974, a anunțat că nu va mai continua alături de colegii săi de pupitru după terminarea actualei stagiuni, motivul fiind, firesc, vârsta sa - de 74 de ani. Astrid Schween devine, astfel, prima femeie din istoria acestui ansamblu înființat în 1946 dar și primul muzician afro-american care cântă în cvartet. Schween, acum profesoară la Colegiul Amherst din cadrul Universității Statului Massachusetts, își împarte activitatea între Amherst și New York City. Ea a declarat că a fost încântată fie și doar pentru șansa de a fi putut cânta alături ce ceilalți membri ai cvartetului în cadrul audiției în urma căreia a devenit colega acestora. Proba admiterii a presupus parcurgerea unor opusuri de Franz Schubert, Joseph Haydn și Alban Berg; și că s-a simțit "în al nouălea cer" interpretând muzică în această formulă.

"Am crescut la New York și mi-am petrecut întreaga copilărie la Julliard School." - s-a confesat artista. "Apreciam enorm faptul că membrii cvartetului nu alcătuiau tot timpul un organism perfect uniform. Puteai simți cu adevărat că erau patru persoane distincte."

Odată cu pupitrul violoncelului în cvaretul Julliard, Astrid Schween va prelua și o catedră la Școala de Muzică Julliard din New York.

Ștefan Costache