Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

'Zece lucrări' - programul BBC de inițiere muzicală

Publicat: luni, 25 Mai 2015 , ora 15.47

Anul trecut, BBC a demarat programul său de inițiere muzicală intitulat "Zece lucrări", gândit pentru elevii englezi din ciclul primar. Ca urmare a succesului major înregistrat, programul va fi extins și către zona ciclului gimnazial, astfel încât a fost deja anunțată o altă serie de 10 creații muzicale clasice în acest scop, care să-i atragă pe tinerii din școlile britanice către marea muzică.

Programul își propune să stârnească interesul celor de peste 11 ani de a asculta, a cânta și chiar de a compune, noua serie urmând să fie prezentată printr-un film special produs de BBC, în care toate cele 10 lucrări vor fi interpretate cu participarea Orchestrei Filarmonice BBC. Dacă anul trecut celor din ciclul primar le-au fost aduse în atenție pagini precum "Marte" din suita "Planetele" de Gustav Holst sau "O noapte pe muntele pleșuv" de Modest Mussorgski, acum selecția se întinde de la secolul al XVIII-lea avându-i ca exponenți pe Bach și Haydn și până la compozitorii zilelor noastre - între care Anna Clyne și Gabriel Prokofiev.

Cele "Zece lucrări", noua ediție, vor fi promovate de mari nume ale scenei britanice: trompetista Alison Balsom și violonista Nicola Benedetti. Ambele apar în filmul realizat de BBC - cântând partea a treia din Concertul pentru trompetă de Joseph Haydn și, respectiv, "Ciocârlia" de Ralph Vaughn-Williams.

Ștefan Costache