Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

'Este vital ca cei mici să fie incluși în marea lume a muzicii clasice'

Publicat: miercuri, 20 Mai 2015 , ora 16.51

"Este vital ca cei mici să fie incluși în marea lume a muzicii clasice." - afirmă dirijorul rus Valery Gergiev într-un interviu acordat la Londra, cu prilejul lansării Concursului Internațional "Ceaikovski" de anul acesta, ce va avea loc la Moscova și Sankt Petersburg între 15 iunie și 3 iulie 2015. Gergiev, co-președinte al comitetului de organizare, argumentează: "Stravinski avea 9 ani când l-a întâlnit pe Ceaikovski, i-a strâns mâna și a vorbit cu el câteva minute... așa că e important ca încă de la această vârstă copiii să aibă contact cu marea muzică."

De asemenea, primul profesor a însemnat, pentru Valery Gergiev, "o imensă inspirație pentru că a fost cel care mi-a făcut cunoscută lumea simfoniilor beethoveniene."

Despre prestigiosul Concurs "Ceaikovski", deschis pianiștilor, violoniștilor, violonceliștilor și soliștilor vocali cu vârste cuprinse între 16 și 32 de ani, artistul afirmă: "Competiția reprezintă pentru unii concurenți un prim pas în carieră, pentru alții înseamnă ultimul pas al copilăriei lor." Din primăvara anului 1958 și până în prezent, evenimentul și-a păstrat reputația de a fi unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale de interpretare, rampă sigură de lansare pentru câștigătorii săi. Între aceștia: Vladimir Ashkenazy, Van Cliburn, Grigory Sokolov, Mihail Pletniov, Gidon Kremer, David Geringas, Evgheni Nesterenko, Deborah Voight.

Concursul "Ceakovski" se deschide în 15 iunie cu un concert de gală condus de chiar Valery Gergiev. 120 de tineri muzicieni vor evolua în cele 4 secțiuni iar competiția va putea fi urmărită integral în streaming online, pe site-ul medici.tv.

Ștefan Costache