Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Cine îi va urma lui Sir Simon Rattle ca dirijor principal al Filarmonicii din Berlin?

Publicat: marți, 12 Mai 2015 , ora 16.17

Foarte mulți dintre cei care iubesc muzica așteaptă cu nerăbdare să afle cine îi va urma lui Sir Simon Rattle ca dirijor principal și director artistic al Filarmonicii din Berlin. Conclavul celor 123 de membri ai orchestrei, ținut ieri, într-un loc păstrat secret din capitala Germaniei, s-a încheiat fără rezultat.

Până la aflarea deciziei finale, câteva date despre instituție așa cum reies dintr-un chestionar propus de Tom Service pe site-ul publicației The Guardian.

Filarmonica din Berlin a fost dirijată de o femeie, pentru prima oară, în 1887 - așadar, deloc recent. Cel dintâi autor englez abordat de Sir Simon Rattle după ce a devenit director artistic nu a fost nici Elgar, nici Britten - ci Thomas Adès.

Herbert von Karajan, adversar al creației contemporane, a dirijat însă, în istoricul său mandat de 34 de ani, muzica lui Hans Werner Henze.

Ceaikovski, Mahler, Dvorak sau Richard Strauss au condus orchestra în primele sale două decenii de existență - Johannes Brahms nu a făcut-o vreodată.

Tot Karajan a ținut ca, în momentele în care orchestra a fost filmată, instrumentiștii lipsiți de podoabă capilară să poarte peruci.

Carlos Kleiber rămâne dirijorul care a refuzat să preia marea instituție în 1989, atunci când era căutat un succesor pentru Karajan.

În fine, tot Filarmonica din Berlin a avut ca dirijor principal un român faimos: pe Sergiu Celibidache, între 1945 și 1952, o perioadă de care acesta nu și-a amintit defel în termeni pozitivi dat fiind că același Karajan a fost preferat în locul său.

Ștefan Costache