Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

The Estates Theater se dorește să fie redenumit Teatrul Mozart

Publicat: luni, 11 Mai 2015 , ora 0.00
The Estates Theater, teatrul din Praga unde au avut loc premierele absolute ale operelor „Nunta lui Figaro” și „Don Giovanni” este foarte probabil să-și schimbe denumirea în Teatrul Mozart – cel puțin așa își dorește Daniel Herman, actualul ministru ceh al culturii, după cum declară recent într-un interviu. „Este singurul teatru existent acum în lume în care a dirijat însuși Mozart.” – argumentează cel amintit. Clădirea, cu arhitectura în stil clasic, a fost inaugurată în 1783 – așadar, era nouă în momentul premierei cu „Nunta lui Figaro”, la începutul lui 1787. Evenimentul s-a dovedit unul foarte fericit pentru genialul salzburghez, succesul de la Praga fiind semnificativ mai mare decât cel al primei montări absolute, de la Viena; de aceea, Mozart a ales ca “Don Giovanni” să poată fi ascultată pentru prima oară tot de praghezi, istoricul moment operistic având loc în seara zilei de 29 octombrie 1787.
Teatrul ar putea să poarte numele lui Wolfgang Amadeus de la anul, în 2016 urmând să celebrăm 260 de ani de la nașterea sa. Se mizează – pe bună dreptate – pe un mai mare impact al noii denumiri asupra publicului, în special asupra turiștilor străini.
„Cu siguranță că nu voi forța lucrurile. Consensul comunității artistice va fi necesar.” – a mai spus ministrul Daniel Herman. Concluzia sondajului de opinie realizat de un cotidian praghez pe acest subiect este aceea că inițiativa sa are „șanse destul de bune” se fie pusă în practică.