Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Evenimente muzicale în cadrul întâlnirilor European Broadcasting Union de la New York

Publicat: joi, 30 Aprilie 2015 , ora 0.00
Confirmând rolul de important creator și promotor de evenimente culturale în rândul radiodifuziunilor publice din media internaționala, Radio România a inițiat la New York organizarea unui recital ce deschide seria evenimentelor muzicale prilejuite de participarea la întâlnirile European Broadcasting Union, desfășurate la New York, în perioada 29 aprilie - 3 mai 2015. Evenimentele reunesc reprezentanți ai radiourilor publice europene și americane în cadrul unui program de seminarii, dezbateri, concerte și vizite de lucru, având ca centru de interes difuzarea producțiilor muzicale, schimburile de programe muzicale, între radiourile publice și Opera la radio.
Între evenimentele întâlnirii, primul reper este recitalul din 30 aprilie al pianistului de origine română Matei Varga, organizat la inițiativa Radio România de ICR New York, găzduit de The Concert Space din Manhattan și inclus în calendarul evenimentelor EBU.
Opera la radio este tema seminarului programat pe 1 mai în cadrul European Broadcasters Day, organizat de conducerea Operei Metropolitan și prezidat de Peter Gelb, directorul operei, în intenția de a oferi membrilor EBU un cadru de dezbatere cu privire la istoricul și oportunitățile de transmisie a spectacolelor oferite de celebrul teatru de operă american. Lansate în 1931, matineele de sâmbătă de la Metropolitan, transmise în toată lumea, multe dintre ele programate astfel încât să fie accesibile ca orar publicului european, reprezintă cel mai longeviv program de transmisii de muzică clasică din istoria radioului. Transmisiunile în direct ale spectacolelor de operă și concertelor de la Metropolitan sunt un reper esențial pentru melomanii români în programele Radio România Muzical și Radio România Cultural din ultimii ani.
Carnegie Hall va fi cel de al doilea punct pe harta prestigioaselor săli de concerte newyorkeze pe care delegația Radio România le va vizita, la invitația WFMT, postul public de radio american dedicat muzicii clasice și artelor spectacolului, și unde va asista, în aceeași seară, la concertul cu opera Orfeo de C. Monteverdi, sub bagheta dirijorului Sir John Eliot Gardiner.
Calendarul întâlnirilor EBU va continua cu invitația lansată delegațiilor prezente de către Metropolitan Opera de a participa la un tur al teatrului și la reprezentarea spectacolului Bal mascat, de G. Verdi, dirijat de James Levine, actualul director muzical de la Metropolitan, spectacol din seria celor care pot fi ascultate sâmbăta seara și în România, preluate în direct sau înregistrat, pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural și online pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.