Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Ibiza, Sherlock Holmes și spațiul cosmic – teme ale festivalului BBC Proms 2015

Publicat: marți, 28 Aprilie 2015 , ora 0.00
Au fost anunțate deja reperele ediției din această vară a celebrului festival BBC Proms de la Londra, ale cărei teme vor fi Ibiza, personalitatea lui Sherlock Holmes și spațiul cosmic. În cele 2 luni ale binecunoscutului eveniment, care începe în 17 iulie 2015, publicul va avea ocazia să-l urmărească într-o întâlnire cu adevărat inedită pe Sir David Attenborough, faimosul naturalist - realizator de emisiuni la BBC povestind pe muzica serialului său TV „Povestea vieții”, care va fi redată de Orchestra de Concert BBC.
Vor fi sărbătoriți cei 20 de ani de scenă de dans de la Ibiza, cu participarea lui Jules Buckley și a ansamblului Heritage Orchestra.
De asemenea, va avea loc prima audiție în Europa a lucrării „Deep field” de Eric Whitacre, inspirată de fotografii ale unor galaxii îndepărtate pe care le-a realizat telescopul Hubble – iar publicul este încurajat să descarce o aplicație pentru dispozitive mobile ce va fi folosită în momentul culminant al lucrării.
De asemenea, vor fi prezentate creații menționate de Arthur Conan Doyle în paginile sale dedicate sclipitorului și excentricului detectiv Sherlock Holmes.
Pe de altă parte, BBC Proms va marca cei 150 de ani care se împlinesc de la nașterea compozitorilor Jean Sibelius și Carl Nielsen. Se va pune un mare accent pe muzica pentru pian, peste 25 de pianiști urmând să evolueze ca soliști în cele 92 de concerte, cele mai multe urmând să fie găzduite de Royal Festival Hall.
Dirijoarea americană Marin Alsop are onoarea să oficieze concertul final, „Last Night of the Proms”, după debutul ei din 2013.