Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Stradivarius 'ex-Bazzini - de Vito' repus în circulație

Publicat: marți, 17 Martie 2015 , ora 16.18

 Una dintre cele mai faimoase și valoroase viori Stradivarius ale momentului - "ex-Bazzini - de Vito", cu o valoare de piață estimată la peste 10 milioane de euro - revine în atenția marelui public după o misterioasă pauză de aproape jumătate de veac. Minunatul instrument a fost prezentat sâmbătă dimineață publicului maltez din Valletta înaintea unui concertul caritabil ce a avut loc pe 16 martie 2015 și care s-a numit "Un Stradivarius printre noi".
 L-a mânuit violonistul Matteo Fedeli, un nume care atrage atenția prin faptul că a cântat pe nu mai puțin de 25 dintre cele aproximativ 60 de Stradivarius-uri care mai sunt utilizabile în momentul de față.
 Vioara "ex-Bazzini - de Vito" a fost făurită în 1715, în "Perioada de Aur" a lui Stradivarius. I-a aparținut, în secolul al XIX-lea, lui Antonio Bazzini și,ulterior, violonistei Gioconda de Vito, ultima care a apărut cu ea în fața pulicului, la finalul anilor '60. După o absență de 50 de ani, proprietarul a înțeles, probabil, că o vioară se consevă cel mai bine atunci când este cântată. Matteo Fedeli va face, de altfel, un turneu în Europa și America pentru a fructifica această adevărată redescoperire.

Ștefan Costache