Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Thomas Dausgaard a fost anunțat drept viitorul dirijor principal al Orchestrei Simfonice BBC Scoția

Publicat: joi, 12 Martie 2015 , ora 19.11

Danezul Thomas Dausgaard, în vârstă de 51 de ani, a fost anunțat drept viitorul dirijor principal al Orchestrei Simfonice BBC Scoția. El va prelua efectiv acest post în septembrie anul viitor, odată cu deschiderea stagiunii 2016-2017, succedându-i lui Donald Runnicles.

Dausgaard și Orchestra Simfonică BBC Scoția se cunosc deja bine, din concerte susținute atât la Glasgow, unde ansamblul își are reședința, cât și în alte orașe, spre exemplu pentru publicului festivalului St. Magnus.

"Bucuria contagiasă de a cânta a orchestrei face ca această numire să fie o mare onoare și o plăcere" - a comentat Thomas Dausgaard. "Sunt un profund admirator al creativității ansamblului, al spiritului de echipă și al excelenței sale și aștept cu nerăbdare să explorăm toate posibilitățile minunate ce ne stau înainte."

Renumit, la rândul său, pentru modul imaginativ în care își alcătuiește programele de concert, Thomas Dausgaard va continua în paralel ca dirijor principal al Orchestrei Suedeze de Cameră având și alte funcții - la Orchestra Simfonică din Seattle, Orchestra della Toscana și Orchestra Simfonică Națională Daneză de care s-a ocupat, tot ca prim-dirijor, între 2004 și 2011. În ceea ce privește realizările discografice, deosebit de apreciate rămân simfoniile de Robert Schumann, la conducerea Orchestrei Suedeze de Cameră.

Ștefan Costache